Artur Rubinstein

Bio je nenadmašni interpret djela Frédérica Chopina

Međunarodnu karijeru učvrstio je mnogobrojnim solističkim turnejama, a 1960-ih i 1970-ih posvetio se i komornoj glazbi, surađujući, među ostalima, s Jaschom Heifetzom, Henrykom Szeryngom, Gregorom Piatigorskim i kvartetom Guarneri.
Kultura / Glazba | 20. 12. 2022. u 11:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: imago / Photo12 / Luc Fournol / Arthur Rubinstein (Łódź, 28. siječnja 1887. – Ženeva, 20. prosinca 1982.)

Virtuozni američki pijanist poljskog podrijetla Artur Rubinstein umro je na današnji dan prije 40 godina, 20. prosinca 1982. u Ženevi.

Rođen je u Łódźu 28. siječnja 1887. godine, a glazbu je učio u rodnom gradu, Varšavi i Berlinu. Godine 1904. prvi je put svirao u Parizu, a 1906. u New Yorku.

Pijanističko usavršavanje nastavio je u Švicarskoj kod Ignacyja Jana Paderewskoga. Za I. svjetskog rata pretežito je boravio u Londonu, angažiran kao ratni prevoditelj.

Između dvaju svjetskih ratova stekao je ugled jedne od najfascinantnijih pijanističkih osobnosti onoga doba. Tijekom II. svjetskog rata boravio je u SAD-u i 1946. postao američkim državljaninom.

Međunarodnu karijeru učvrstio je mnogobrojnim solističkim turnejama, a 1960-ih i 1970-ih posvetio se i komornoj glazbi, surađujući, među ostalima, s Jaschom Heifetzom, Henrykom Szeryngom, Gregorom Piatigorskim i kvartetom Guarneri.

Video: Arthur Rubinstein plays "La campanella"

U Izraelu je 1974. u njegovu čast osnovano Međunarodno pijanističko natjecanje "Artur Rubinstein".

Bavio se i pedagoškim radom. S koncertnoga podija povukao se 1976. godine u dubokoj starosti. Svoje bogato koncertantno i uzbudljivo životno iskustvo zabilježio je u dvije knjige autobiografskog zapisa (Godine moje mladosti – My Young Years, 1973; Moje mnoge godine – My Many Years, 1980).

Rubinstein je bio pijanist urođena virtuoziteta, maštovite, originalne agogike i nadasve elegantna izričaja.

Izgradio je golem repertoar koji je obuhvaćao skladbe od J. S. Bacha i bečkih klasika do njegovih suvremenika C. Debussyja, M. Ravela, F. Poulenca, I. Stravinskoga, S. S. Prokofjeva i dr.

U povijesti pijanizma ostat će zabilježen kao veliki tumač romantičke glazbe, osobito kao nenadmašni interpret djela Frédérica Chopina.

Video: Chopin - Fantaisie Impromptu, Op. 66 (Rubinstein)
Kopirati
Drag cursor here to close