Neponovljiva pjevačica

Amy Winehouse danas bi proslavila 40. rođendan

"Znala je da neće preživjeti. I nisu bile u pitanju droge. Za sve je kriv alkohol... I sve je to bilo jako tužno, jer je ona bila jedina pjevačica za koju sam oduvijek smatrao da pjeva "stvarno"... Bila je velika jazz pjevačica. Istinska pjevačica."
Kultura / Glazba | 14. 09. 2023. u 10:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slavna pjevačica Amy Winehouse, koja je nažalost prerano preminula, danas bi napunila 40 godina.

Rođena je u Londonu 14. rujna 1983. godine. Mnogi njezini rođaci bili su profesionalni jazz glazbenici, a baka po ocu, Cynthia, bila je pjevačica. Ona i Amyini roditelji utjecali su na Amyin interes za jazz i bili su njezin izvor zanimanja za jazz glazbu.

Winehouse je svoju prvu gitaru dobila u dobi od 13 godina, a glazbu je počela pisati godinu dana poslije. Vrlo ubrzo počela je i raditi, a poslovi su uključivali showbizz novinarku uz pjevanje s lokalnom grupom "Bolsha Band".

Njezin tadašnji dečko, pjevač soula Tyler James, poslao je njezinu demosnimku u studio, a Winehouse je potpisala za Simon Fuller's 19 Management 2002. godine. Dok je bila u razvojnom procesu od strane kompanije, Winehouse je bila strogo čuvana tajna.

Njezin budući menadžer, Darcus Beese, sasvim slučajno je čuo njezino pjevanje dok mu je menadžer Lewinson Brothersa pokazivaju nove produkcije svojih klijenata na kojima je Winehouse bila vokal. Nakon što je upitao tko je pjevačica, menadžer mu je odgovorio da ne smije reći pa se Beese upustio u istraživanje koje je trajalo nekoliko mjeseci dok naposljetku nije otkrio o kome se radi.

Video: Amy Winehouse - Rehab

Do tog je trenutka Winehouse već snimila nekoliko pjesama i potpisala izdavački ugovor s EMI. Kroz izdavaštvo razvila je poslovnu suradnju s producentom Salaamom Remijem.

Beese je upoznao Winehouse sa svojim šefom, Nickom Gatfieldom koji je dijelio njegov entuzijazam što se tiče Winehouse i eventualnog potpisivanja poslovnog ugovora. Winehouse je potpisala za Island/Universal dok su se druge kompanije istodobno borile za nju.

Beese je izjavio kako smatra da se tolika bitka vodila oko Winehouse zbog njezinog netipičnog izgleda kao pop zvijezde i to u vrijeme kada su Reality TV glazbeni showovi preplavljali ekrane.

Najveća ljubav Amy Winehouse bile su ženske skupine iz 60-tih. Svoju vrlo prepoznatljivu frizuru i šminku posudila je od popularne glazbene skupine The Ronettes.

Video: Amy Winehouse - Back To Black

Njezin debitantski album, Frank, izdan 20. listopada 2003. godine, primio pozitivne kritike i donio usporedbe njezinog glasa sa Sarah Vaughan, Macy Gray i drugima.

2004. godine album je ušao na top ljestvice u Velikoj Britaniji, a također je bio nominiran za BRIT nagrade u kategoriji najbolje solo pjevačice. Dostigao je platinasto izdanje.

U svibnju 2006. godine njezini singlovi You Know I'm No Good i Rehab počeli su se puštati na njujorškom radiju East Village. To su bile jedne od prvih pjesama koje su se počele puštati u eteru, a koje će završiti na njezinom sljedećem albumu. Taj album koji je uključivao 11 novih pjesama.

Uskoro je uslijedila i promocija albuma Back to Black, a u listopadu 2006. godine službena web stranica Amy Winehouse ponovno je aktivirana te je sadržavala prije neobjavljene pjesme. Album Back to Black izdan je u Velikoj Britaniji 30. listopada 2006. godine.

Nekoliko puta zasjeo je na prvo mjesto najprodavanijih britanskih albuma, a u SAD-u je došao na sedmo mjesto Billboardove top 200 ljestvice. Bio je najprodavaniji album u Velikoj Britaniji 2007. godine, prodan u preko 1,85 milijuna primjeraka.

Video: Amy Winehouse - Love Is A Losing Game

Winehouse je osvojila brojna priznanja i nagrade. 2008. godine osvojila je prestižnu nagradu Grammy u kategorijama najbolje snimke, najbolje pjesme i najbolje ženske pop izvođačice, a sve za pjesmu Rehab, dok je njezin album Back to Black bio nominiran u kategoriji albuma godine te osvojio nagradu u kategoriji najboljeg pop vokalnog albuma.

Njezina posljednja glazbena snimka bio je duet s američkim pjevačem Tonyjem Bennettom za njegov posljednji album Duets II koji je izdan 20. rujna 2011. godine. Njihov singl s tog albuma, Body and Soul objavljen je 14. rujna 2011. godine na MTV-u i VH1-u, dan kad je pjevačici trebao biti 28. rođendan.

Sama pjesma osvojila je prestižnu glazbenu nagradu Grammy za najbolji pop duo 12. veljače 2012. godine. Njezin otac Mitch Winehouse je umjesto svoje kćeri pokupio nagradu sa svojom suprugom Janis i rekao: "Ne bi trebali biti ovdje. Naša draga kćer bi trebala biti ovdje. Takve su nam valjda životne karte."

Video: Amy Winehouse - You Know I

U dnevnom showu Jona Stewarta 29. rujna 2011. godine pjevač Bennet je izjavio: "Vjerovao sam da je Amy u nevolji u vrijeme dok smo snimali pjesmu zbog toga što se nije pojavila na nekoliko sastanaka. Ali ono što tada ljudi nisu shvaćali jest to da je ona svega toga bila svjesna. Čak niti ja nisam znao ništa dok smo snimali pjesmu. Znala je da neće preživjeti. I nisu bile u pitanju droge. Za sve je kriv alkohol... I sve je to bilo jako tužno, jer je ona bila jedina pjevačica za koju sam oduvijek smatrao da pjeva "stvarno"... Bila je velika jazz pjevačica. Istinska pjevačica."

Album s prije neobjavljenim materijalom pod nazivom Lioness: Hidden Treasures objavljen je 6. prosinca 2011. godine.

Umrla je 23. srpnja 2011. u Londonu. Istraga forenzičara ukazivala je na slučajnu smrt. U izvještaju koji je objavljen 26. listopada 2011. godine stoji da je razina alkohola u krvi Amy Winehouse u trenutku njezine smrti bila 416 mg/dl.

Glavni istražitelj je izjavio: "Nenamjerna posljedica takve potencijalno fatalne razine alkohola bila je njezina iznenadna smrt."

OPŠIRNIJE

Video: Tony Bennett, Amy Winehouse - Body and Soul (from Duets II: The Great Performances)
Kopirati
Drag cursor here to close