6 Grammyja- 6 nominacija

Adele osvojila čak 6 Grammyja

Kultura / Glazba | 13. 02. 2012. u 13:35 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanska soul pjevačica Adele osvojila je šest nagrada Grammy, i to za svaku od kategorija za koju je nominirana, pa tako i za album godine 21 te za najizvođeniju pjesmu godine Rolling In the Deep.

Ovogodišnja dodjela nagrade Grammy obilježena je srećom zbog Adelina uspjeha i povratka na pozornicu, ali i tugom za iznenada preminulom pjevačkom divom Whitney Houston koje su se prisjetili mnogi glazbenici u svojim govorima i izvedbama. Glumica i pjevačica Jennifer Hudson otpjevala je hit Withney Houston I Will Always Love You kako bi odala počast preminuloj pjevačici. Gost na ovogodišnjoj dodjeli Cool J pozvao je na molitvu za njezinu obitelj, prijatelje i obožavatelje.

Ali glazbeni šou ipak je pripao Adele. 23-godišnja pjevačica, koja je u glazbeni svijet ušla poput oluje, morala je lani proći operaciju glasnica te prema liječničkom savjetu na napraviti pjevačku pauzu. Svoju veliku glazbenu večer britanska pjevačica, na kojoj je nastupila prvi put nakon operacije glasnica, završila je pjesmom Rolling In the Deep, dignuvši pritom publiku na noge i izazvavši ovacije.

Važne glazbene nagrade Adele je dobila za album godine, najizvođeniju pjesmu, pjesmu godine, zatim za najbolju pop izvedbu, pop vokal i kratki video.

Drugi veliki pobjednici su rokeri Foo Fighters koji su pobrali pet Grammyja, uključujući i nagradu za najbolju rock-izvedbu za svoj hit Walk.

Nagrade Grammy dodijeljene su u više od 75 kategorija i mnogi dobitnici prisjetili su se Whitney Houston. Tako je i pjevačica Melanie Fiona, koja je dobitnica nagrade s Cee Lo Greenom za tradicionalnu R&B izvedbu Fool For You, rekla da ju je inspirirala upravo Whitney Houston.

Dobitnici nagrade Jay-Z i Kanye West za najbolju rap izvedbu s pjesmom Otis s albuma Watch the Throne nisu se pojavili kako bi preuzeli nagradu. Chris Brown osvojio je Grammy za najbolji R&B album F.A.M.E., a Lady Antebellum odnijela je kući nagradu za najbolji country album s Own the Night.

Dojmljivu izvedbu imali su Bruce Springsteen i The E Street Band, Chris Brown, Coldplay i Rihanna, Jason Aldean i Kelly Clarkson te Alicia Keys i Bonnie Raitt koje su u duetu otpjevale A Sunday Kind of Love Ette James, koja je također preminula početkom 2012.

Country pjevačica Taylor Swift osvojila je dvije nagrade za svoju pjesmu Mean, baš kao i DJ Skrillex koji je također osvojio dva Grammyja za dance i top dance/electronički album s Scary Monsters and Nice Sprites.

Rapper Kanye West dobio je Grammyja za najbolju rap izvedbu i za najbolji rap album s My Beautiful Dark Twisted Fantasy.

Prije toga dirljiv je bio trenutak kada su Mitch i Janis Winehouse, roditelji pjevačice Amy Winehouse koja je preminula 2011., primili nagradu za najbolji duo ili grupnu izvedbu koju je Amy otpjevala zajedno s Tonijem Bennettom Body and Soul. Slava Whitney Houston. Slava Amy Winehouse i slava Etti James. Ondje gore sada je odličan ženski band, čulo se tom prilikom.

Nagrada Grammy ustanovljena je 1959. godine, a svečanost dodjele jedan je od najgledanijih svjetskih televizijskih događaja.

Kopirati
Drag cursor here to close