Za dušu

Uživanje u koncertu: Spoj flamenca i sevdaha na Mostarskom ljetu

Ovom prilikom se predstavljamo mostarskoj publici sa našim duetom koji je u osnovi flamenco sevdah
Kultura / Glazba | 19. 07. 2018. u 08:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mnogobrojni Mostarci uživali su u jedinstvenim glazbenim zvucima koje su za njih izvodili Kenan Mačković i Mirza Redžepagić na koncertu u prostoru instituta 'Yunus Emre', a u okviru 'Mostarskog ljeta'.

Mirza Redžepagić je završio Muzičku akademiju u Sarajevu na odsjeku za klasičnu gitaru, a specijalizirao je flamenco gitaru u Španjolskoj, točnije u Granadi i Madridu. Kenan Mačković je magistar klavira i predaje u Muzičkoj školi, a pjevanjem se, kako kaže, bavi od malih nogu.

U Srednjoj Muzičkoj školi u Mostaru je radio dvije godine, što mu je ujedno i prvo iskustvo u nastavi klavira. Mačković i Redžepagić su se upoznali na Muzčkoj akademiji u Sarajevu davne 2006. godine, a uspješno surađuju već nekoliko godina.

"Kenana poznajem od prvog dana studija, i oduvijek smo željeli da napravimo zajednički projekat koji obuhvata ono što mi volimo da sviramo, jer generalno svaki od nas ima svoj stil koji voli da sluša i svira. Prije nekoliko godina smo se našli i odlučili da napravimo projekat.

Ovom prilikom se predstavljamo mostarskoj publici sa našim duetom koji je u osnovi flamenco sevdah, mada tu ima još puno nekih dodataka glazbe, kao što su jazz, orijentalna glazba i drugi, a također sam za ovu priliku donio turski oud", kazao je Redžepagić.

Na koji način je došlo do suradnje između ova dva glazbenika pojasnio je Kenan Mačković. "Spoj flamenca i sevdaha je došao sasvim slučajno. Mirza je počeo da istražuje flamenco glazbu, a ja sam odrastao u obitelji koja je njegovala sevdalinku. Kad smo se nas dvojica upoznali na Muzičkoj akademiji, shvatili smo da obojica stvarno uživamo u sevdahu i često smo ga svirali.

Jedan dan smo spontano sjeli i počeli svirati pjesmu koja se zove 'Putuj vjetre' koju smo izvesli ovdje, a ista je prva naša pjesma s kojom smo se predstavili široj publici. Obzirom da obojica volimo tu pjesmu počeli smo se zezati i svirati, a aranžman je jednostavno došao sam po sebi. Nakon što smo to objavili na YouTube, mnogi ljudi su nam se počeli javljati, i tada smo shvatili da moramo nastaviti, da ne možemo tu stati i da je to pravac kojim treba da idemo", objasnio je Mačković.

"Koristim priliku da se zahvalim direktoru Centra za kulturu Senadu Suljiću kao i ostalim organizatorima 'Mostarskog ljeta' na pozivu da sudjelujemo na ovoj manifestaciji, kao i zbog cijele organizacije. Mi smo bili iznenađeni pozivom i jako nam je bilo drago, jer Mostar je poseban i suvišno je bilo šta govoriti. Nadamo se da je ovo početak naših susreta u Mostaru", istaknuo je Mačković

Prije samog početka koncerta, publici se obratio Senad Suljić, direktor Centra za kulturu kazavši da "sevdah u svakom slušatelju budi jedinstvene osjećaje, a protkan elementima flamenca, način na koji imamo priliku večeras slušati zasigurno će potaknuti emocije u ovoj prelijepoj bašti Insituta 'Yunus Emre'", poručio je Suljić.

Kopirati
Drag cursor here to close