Autorska kompozicija

Divanhana objavila novu pjesmu. Poslušajte ''Ćilim''!

Kultura / Glazba | 20. 12. 2021. u 09:55 Bljesak.info
Divanhana - Cilim (Official Video)

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon više od dvije godine od objavljivanja posljednje pjesme, bosanskohercegovački sevdah bend Divanhana je svim poštovaocima njihovog rada danas poklonio "Ćilim". Riječ je o još jednoj autorskoj kompoziciji ovog popularnog sastava.

Tekst spomenuti da je pjesmu pisao Samir Šojko, a datira još iz ratnih godina kada se tijekom agresije na Sarajevo, na obalama rijeke Miljacke rodilo par romantičnih stihova uz prepoznatljivu dozu bosanskog humora. Muziku za ovu numeru potpisuje čak 9 autora, gdje su pored članova Divanhane svoj doprinos dali i članovi popularnog austrijskog benda Russkaja.

"Već dugo godina, negdje skriven u džepu od odjeće za koncert, stajao je tekst Samira Šojke koji smo dobili u amanet od gospođe Enise Hajdarević Šojko. Tekst koji je pisan sredinom devedesetih godina, pričao je romantičnu priču koja svojom ljepotom i notom šaljivosti prkosi jednom teškom vremenu kojeg su proživljavali Sarajke i Sarajlije. Baš tada, u tom svirepom beznađu, tijekom pranja ćilima na obalama rijeke Miljacke, rađao se neki novi sevdah. To je sevdah koji smo željeli s cijelom planetom da podijelimo", izjavio je pijanist benda Neven Tunjić.

Pjesma je snimana u Ljubljani, tijekom veljače 2020. godine u kultnom studiju Metro. Produkciju potpisuju eminentni slovenski producent Janez Križaj, te Borjan Milošević i Neven Tunjić. Svoj note u “Ćilim” utkali su mnogi gostujući muzičari, kao što su Rok Nemanič na trubi, Goran Bojčevski na fruli, te slavonski tamburaši Ivan Bobinac i Iwan Josipović.

"Ćilim je sniman u pretpandemijskom vremenu, tijekom našeg boravka u Ljubljani. Iz ove perspektive mogla bih reći da je ova pjesma svojevrstan eho iz naših prošlih života, vremena gdje smo se slobodno kretali, družili, svirali, pjevali i grlili pjesmom. Za nas je Ćilim glasnik jednog novog vremena koje će, sigurna sam, probuditi samo ono dobro u ljudima. Zajedno sa našim prijateljima iz Slovenije, Hrvatske, te drugarima iz Russkaje smo u ovu pjesmu utkali samo ono najkreativnije i najiskrenije što smo mogli iznjedriti, kako bi našoj cijenjenoj publici poklonili jednu eksploziju novog sevdaha koji tek dolazi", izjavila je vokalistica Divanhane Šejla Grgić.

Videospot je realizirao dugogodišnji kreativni suradnik benda Sallex Perić koji u ovom uratku potpisuje režiju, animacije i montažu. Snimateljsku ekipu predvodio je direktor fotografije Davorin Đuranović.

Pjesmu "Ćilim" već od danas možete preuzeti putem mnogobrojnih servisa za digitalnu prodaju na idućem linku.

Kopirati
Drag cursor here to close