Ćilim

Divanhana 19. prosinca objavljuje novu pjesmu!

Kultura / Glazba | 10. 12. 2021. u 11:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

19. prosinca , sada već daleke 2011. godine, na sevdah sceni u Bosni i Hercegovini pojavio se mladi muzički sastav koji bijaše oformljen od strane grupe studenata s Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu. Svoju priču započeše sevdalinkom "Evo srcu mome radosti".

Noseći sa sobom akademsko obrazovanje, kombinujući narodni melos s modernim muzičkim stilovima, ubrzo osvojiše srca mnogih ljubitelja tradicionalne pjesme sevdalinke, kako starijih, tako i onih najmlađih.

Njihova sevdah bajka traje sve do danas, gdje u svojoj bogatoj karijeri realiziraše više stotina koncerata širom Bosne i Hercegovine, regije, Europe i ostatka svijeta, tri studijska albuma, koncertno diskografsko izdanje, filmsko izdanje, te na desetine međunarodnih suradnji s eminentnim svjetskim umjetnicima.

O njihovom sevdahu pisali su mnogi; od europskog ARTE-a britanskog BBC-a, Songlines i fRoots magazina, njemačkog Deutsche Welle-a, turskog TRT-a, Al Jazeere, pa do istaknutih regionalnih i lokalnih medija.

Nedavno su se povukli s društvenih mreža, gdje su se poštovatelji rada Divanhane pitali da li je ovaj sjajni muzički sastav ipak odlučio da okonča karijeru uslijed razornih posljedica koje je pandemija korona virusa nanijela muzičkoj industriji. Ipak, iz benda kazuju da iza tog poteza stoji činjenica da zbog svih okolnosti koje su ih zadesile u pandemijskom vremenu, kao između ostalog i svakog stanovnika naše planete, osjećaju da nakon 10 godina ponovo počinju ispočetka.

Novi početak odlučili su ozvaničiti i novom pjesmom imena "Ćilim":

"Čini nam se kao da je još jučer bio 19. prosinca 2011. godine. Kao da smo se upravo vratili iz Šestice i ovdje u ovom šarenom virtualnom svijetu s vama podijelili taktove pjesme “Evo srcu mome radosti”. Kao da je bilo jučer a sad će kazaljke na satu da se poklope na ravno 10 godina.

10 sretnih godina, koje se kao biseri nizaše u Ljubavi.

Koliko smo osmijeha i zagrljaja razmijenili, sreća i tuga podijelili, onoga dobrog ali i manje dobrog, i sve to kao da u tu jednu jedinu pjesmu stade, pa će uvijek biti i ostati našim srcima radost. Golema.

Živimo u pandemijskom vremenu, gdje naša muzika nekome dođe kao lijek a nekome kao sol na ranu, jer takav je vakat da se neko raduje, a neko drugi u istom momentu tuguje. Zbog toga povukosmo ručnu, pa onako duboko udahnusmo, i krenusmo ispočetka.

19.12.2021. vam poklanjamo "Ćilim" pa da na njemu raširenih krila poletimo u novo desetljeće naših tuga i radosti, našeg sevdaha i naše Ljubavi” izjavili su iz benda Divanhana.

Novi single “Ćilim” moći ćete premijerno poslušati i pogledati na službenom YouTube kanalu Divanhane u nedjelju 19. prosinca u 20 sati, a prednarudžbu pjesme već danas možete izvršiti putem mnogobrojnih servisa za digitalnu prodaju.
Kopirati
Drag cursor here to close