Mostar

Znanstveni skup posvećen Hamzi Humi

Kultura / Flash | 18. 04. 2016. u 07:01 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znanstveni skup posvećen obilježavanju sto dvadeset godina od rođenja Hamze Hume, održat će se 21. i 22. travnja 2016. godine na Fakultetu humanističkih nauka u Mostaru.

Nakon znanstvenog skupa ‘Slovo o Maku’ posvećenog velikanu poetske riječi Maku Dizdaru upriličenog u svibnju 2012. godine, te znanstvenog skupa posvećenog Aleksi Šantiću, A.B.Šimiću i Zuki Džumhuru održanog u travnju 2014. godine, organizatori nastavljaju tradiciju obilježavanja jubileja književnih umjetnika koji su rođenjem vezani za Bosnu i Hercegovinu, a napose za Hercegovinu.

Zahvaljujući angažmanu organizatora i financijskoj podršci Federalnog ministarstva za znanost i obrazovanje u kolovozu 2013, odnosno, u kolovozu 2015, godine objavljeni su zbornici radova sa prethodnih skupova.

Rad znanstvenog skupa odvijat će se u okviru dvije sekcije:

I Sekcija za znanost o književnosti i kulturi čije će istraživanje biti usmjereno na:
1. Poetski opus Hamze Hume (mjesto u književnom kanonu; poetički kodovi i intertekstualni aspekti; hercegovački i mostarski kontekst)
2. Humin prozni opus (Grozdanin kikot kao prvi poetski roman; pripovjedni opus do i nakon Drugog svjetskog rata; roman Adem Čabrić u intermedijalnom obzoru)
3. Hamza Humo kao urednik i novinar (lista „Zabavnik“, časopisa „Gajret“, lista „Novo doba“, te novinar „Pres-biroa“ i „Politike“)
II Sekcija za znanost o jeziku čije će istraživanje biti usmjereno na široko postavljeno lingvističko, književnojezičko i stilističko određenje umjetničkog izraza Hamze Hume.

Kopirati
Drag cursor here to close