Viribus Unitis

'Združenim snagama' u izložbu desetljeća

Kultura / Flash | 20. 04. 2015. u 10:38 K.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U suorganizaciji triju hercegovačkih kulturnih bastiona Galerije Aluminij, Franjevačke galerije Široki Brijeg i Matice hrvatske Mostar, 95 vrhunskih umjetničkih djela najvećih hrvatskih majstora slikarstva, grafike i kiparstva, koji gotovo odreda spadaju u europsku pa i u svjetsku umjetničku baštinu, uresili su zidove Galerije Aluminij.

''Izborom iz bogatog fundusa više od četiri i pol tisuće umjetnina Franjevačke galerije Široki Brijeg, koja ove godine obilježava 25 godina svoga postojanja i tim će povodom na ljeto realizirati svoj dugo očekivani stalni postav, mostarska će travanjska izložba, filmski kazano, biti velebnom premijerom širokobriješke svečanosti'', rekla je Nada Dalipagić, članica predsjedništva Matice hrvatske Mostar.

O značaju postave izložbe desetljeća, te samoj realizaciji govorio je i voditelj galerije Aluminij, Darko Juka, koji je istaknuo kako je prošlo jako puno vremena od ideje do realizacije te da je cijela organizacija zahtijevala jako puno posla, protokolarnih, sigurnosnih, i konceptualnih priprema.

''Riječ je o izložbi koja je s pravom ocjenjena izložba desetljeća, te mogu kazati da postav ove razine teško da će biti u nekom skorom razdoblju u našoj sredini, osim dakako u samom Širokom Brijegu. Galerija Aluminij 15 godina gradi svoj imidž na tome da dovodi kako umjetnike svjetskoga glasa, tako i da pomaže promovirati mlade stvaratelje, te s ovim potvrđuje kako svoj rad poima svojim društveno odgovornim poslovanjem i vraćanjem zajednici iz koje je potekao'', rekao je Juka.

O samom sadržaju izložbe, koji govori o vrijednosti, te posjedu Franjevačke galerije u Širokom Brijegu, govorio je i fra Vendelin Karačić koji je u šali istaknuo kako na ovim umjetninama treba biti zahvalan prvenstveno redovničkom odjelu, habitu.

Fra Vendelin Karačić je u šali istaknuo kako na ovim umjetninama treba biti zahvalan prvenstveno redovničkom odjelu, habitu.

''Želim otvoreno napomenuti od kud i kako ova umjetnička djela ovdje. Prvo ističem otvorenost za umjetnost i povjerenje ljudi, bilo autora bilo imalaca umjetničkih djela prema crkvenim institucijama i osobama. Na drugom mjestu prijateljstvo. Na trećem mjestu, koji put se nešto i platilo, ali uz djelomična obeštećenja i od tud toliko blago'', govori Karačić i dodaje kako se otvorenjem Akademije likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu intenzivirao i posjet iz drugih središta te su svojim blagom iznenadili i kulturnu javnost.

O samom nazivu izložbe, Viribus Unitis, Karačić govori kako su obzirom na 15 godina od osnutaka galerije Aluminija i 25 godina od osnutka galerije u Širokom Brijegu, pribjegli latinskom nazivu te bi to preveli kao izložba koja je, i na poticaj Matice hrvatske Mostar nastala, 'združenim snagama'.

Na konferenciji za novinare, koja je održana u ponedjeljak 20. travnja u galeriji Aluminij, govorio je i Ivan Vukoja, rukovoditelj HNK Mostar, koji je najavio nastavak uspješne suradnje s Maticom hrvatskom Mostar, zajedničkim koprodukcijskim projektom, radom na novoj predstavi, sentimentalnoj komediji 'Vanja i Sonja i Maša i još jedan'.

Podsjećamo izložbu Viribus Unitis će 21. travnja svečano otvoriti Dragan Čović, hrvatski član predsjedništva BiH i predsjednik HDZ BIH, te će na taj način Galerija Aluminij grandiozno proslaviti svoj 15. rođendan, uklopljen u čin otvorenja ovogodišnjih Dana Matice hrvatske Mostar – Mostarskoga proljeća.

Među izloženim djelima za istaknuti su imena poput: Eugene Delacroixa, Salvador Dalia, Vlahe Bukovaca, Gabrijela Jurkića, Oskara Hermana, Karlo Afan de Rivere, Menci Clement Crnčića, Julije Knifera, Frane Šimunovića, Oton Gliha, Đuro Sedera, Virgilije Nevjestića i druge.

 

Kopirati
Drag cursor here to close