U povodu 35. obljetnice djelovanja

Završeni Studijski dani Caritasa hercegovačkih biskupija

Studijski dani završeni su prezentacijom Caritasova doma za stare i iznemogle s hospicijem "Betanija" u Čapljini.
Kultura / Flash | 13. 10. 2017. u 19:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Protekla dva dana u Duhovno-obrazovnom centru "Emaus" u Potocima kod Mostara, održani su Studijski dani Caritasa biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan u povodu 35. obljetnice djelovanja Caritasa hercegovačkih biskupija.

Na otvaranju Studijskih dana prikazan je dokumentarni film "Živimo ljubav", čiji je naziv ujedno i geslo obljetnice, a zatim je manifestaciju otvorio ravnatelj Caritasa Mostar dr. don Ante Komadina koji je izrazio želju da spomen na tri i pol desetljeća bude povod za analizu dosadašnjeg djelovanja, priopćeno je iz Caritasa hercegovačkih biskupija.

"Isključivo na temelju kvalitetne analize dosadašnjih iskustava i djelovanja te postignutih ciljeva, moći ćemo se u budućnosti sučeliti sa svim neizvjesnostima i izazovima ovog nestabilnog društva i svijeta u kojem živimo i djelujemo", kazao je tom prigodom don Ante.

Nazočne je pozdravio i predsjednik Caritasa biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan msgr. Ratko Perić, istaknuvši da Caritas nije, niti bi trebao biti organizacija, nego živi organizam koji pomaže čovjeku u potrebi.

Prvoga radnoga dana voditelji Caritasovih projekata, gosti predavači kao i svi sudionici Studijskih dana prošli su kroz tri teme: župni Caritas, živjeti s invaliditetom te djeca, mladi i obitelj.

O važnosti volontarijata u djelovanju župnog Caritasa govorio je ravnatelj Hrvatskoga Caritasa msgr. Fabijan Svalina, a kao dobar primjer istaknute su župe Sv. Ivana Apostola i Evanđelista iz Mostara i župa Marije Majke Crkve - Katedrala Mostar.

Predavači na temu "Živjeti s invaliditetom" bili su Nejra Šabić i Vinko Jerinić iz Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, dok je moderator okruglog stola bio direktor Caritasova poduzeća za zapošljavanje osoba s invaliditetom "Rad-Dar" Radoslav Dodig.

Istaknuti su primjeri dobre prakse iz Italije i to Elena Foglia iz Udruge „Il Filo da Tessere“ iz grada Biella i Flavio Como iz Biskupijskog Caritasa Biella dok su „Rad-Dar“ predstavili zaposlenici Miomir Ilić i Ivan Medjedović.

U završnoj temi prvoga dana "Djeca, mladi i obitelj" nazočnima su se obratili voditeljica Caritasova Centra za djecu, mlade i obitelj "Spes" Mirjana Vlaho i don Tomislav Ljuban iz "Obiteljskog savjetovališta".

Drugoga dana organizirana su predavanja, odnosno okrugli stol i diskusija na temu palijativne skrb.

Odvjetnik Caritasova hospicija u Rijeci Ivan Primorac prezentirao je tu ustanovu, a koja je plod zajedničkog rada Caritasa, Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.

Dr. Marina Bera uime Federalnog ministarstva zdravstva nazočne je upoznala sa stanjem palijativne skrbi u Federaciji BiH.

Zatim je uslijedio okrugli stol na kojemu se opetovano moglo čuti kako BiH uvelike zaostaje za Hrvatskom, a posebice ostalim zemljama iz Europske unije kada je riječ o pristupu osobama suočenima s neizlječivim bolestima. Zaključak dana je da jednodnevni studijski dan nije dovoljan kako bi se u potpunosti mogli dotaknuti sva područja u svezi s tom temom.

Studijski dani završeni su prezentacijom Caritasova doma za stare i iznemogle s hospicijem "Betanija" u Čapljini. Moderatorica oba dana bila je ravnateljica Caritasova duhovno-obrazovnog centra "Emaus" Tanja Raič-Tarčuki, priopćeno je iz Caritasa.

Kopirati
Drag cursor here to close