Prepucavanje oko novca

Završena majorizacija

Kultura / Flash | 08. 12. 2015. u 07:00 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Presretan sam da je konačno završena majorizacija Hrvata od strane Bošnjaka, bar na polju kulture'', izjavio je Slaven Knezović, glumac i direktor Dana filma Mostar, komentirajući za Hrvatski Medijski Servis raspodjelu novca Federalnog ministarstva kulture kulturnim projektima u Federaciji BiH.

''Nakon više od 10 godina konačno je i u Federalnom ministarstvu kulture prihvaćena činjenica da u FBiH žive dva naroda i da oba naroda imaju gotovo identične potrebe u kulturi i prvi put su podjeljena sredstva na partnerskoj osnovi 50:50 posto'', rekao je Knezović za HMS i dodao kako, kao što je primitivno i glupo docirati bilo kojem čovjeku kako i na što trošiti svoj zarađeni novac, još je gluplje i primitivnije raditi to jednom cjelom narodu.

Naime, nakon objave manifestacija koje će se financirati iz federalnog proračuna, glas su digli Emir Hadžihafisbegović, ravnatelj Kamernog teatra, i Dino Mustafić, direktor festivala MESS. Prema njima, rapodjela novca je nepravdena i riječ je o lakrdiji i anticivilizacijskoj odluci.

Mustafić je naveo kako se ''očigledno primjenjivao isključivo etnički kriterij koji je favorizirao vjersko-folklornu kulturu.

''Vidljiva je namjera da nestane internacionalna scena i da se sve pretvori u nacionalno-palanačke dane kosidbe i klapskog pjevanja uz promatranje ptica'', naveo je u priopćenju.
Hadžihafisbegović je pak rekao kako je federalna ministrica kulture ''napravila genocid nad kulturnim ambijentom, konkretno u Sarajevu''.

''Ta enormno smanjena sredstva festivalima unutar Sarajeva jeste nešto na šta ćemo mi sigurno reagirati'', rekao je.

Knezović pak kaže kako su godinama Hrvati za kulturu dobijali 10, a Bošnjaci 90 posto novca iz federalnog proračuna.

''Spomenuta gospoda nisu se ni jednom pobunila protiv toga. Da je bilo obrnuto, ja bih prvi ustao i rekao to nije uredu, pa to je majorizacija Bošnjaka'', kaže Knezović, koji je čestitao ministrici Dujmović na ''odvažnosti da ravnomjerno raspodijeli novac za kulturne projekte''.

Kopirati
Drag cursor here to close