Pozitivan trend

Završen 20. Jazz Fest Sarajevo

Kultura / Flash | 06. 11. 2016. u 16:10 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koncertom za djecu Monumental orkestra u nedjelju je okončan jubilarni dvadeseti Jazz Fest Sarajevo, koji od davne 1997. svake godine privlači u Sarajevo najpoznatija imena iz svijeta jazza, improvizirane glazbe i brojnih drugih glazbenih žanrova.

Festival je tijekom proteklih godina rastao na popularnosti i etablirao se kao jedan od najznačajnijih jazz festivala u ovom dijelu Europe. Publika Jazz Festa imala je prilike pogledati takva imena kao što su, između ostalih, Joe Zawinull, John Mclaughlin, Al Di Meola, John Scofield, Dhafer Youssef i mnogi drugi, među kojima i brojne regionalne zvijezde improvizirane glazbe.

Ovogodišnji jubilarni festival obilježen je velikim brojem sjajnih koncerata, tako da je pojedinih dana bilo i po osam koncerata dnevno. Svakako središnji događaj 20. Jazz Festa bila je europska premijera mega projekta legendarnog avangardnog glazbenika Johna Zorna "Bagatelles" - kontinuiranog nastupa 11 bendova i individualnih izvođača tijekom skoro petosatnog muziciranja najvećih virtuoza američke i svjetske jazz alternativne scene. Jazz Fest Sarajevo tim grandioznim događajem definitivno se svrstao među vodeće europske festivale tog glazbenog žanra i pozicionirao se kao avangarda glazbenih događanja u Europi.     

Od 2. do 6. studenog na četiri festivalske scene publici su predstavljeni brojni svjetski umjetnici iz više od 20 zemalja s četiri kontinenta, tako da su pored spomenutog Zorna na "slavljeničkom" izdanju Jazz Festa nastupala imena kao što su Markus Stockhausen, Bojan Zulfikarpašić i Terje Rypdal.

Ekipa Jazz Festa Sarajevo predvođena neumornim entuzijastom Edinom Zupčevićem i ove je godine dokazala da je u Sarajevu moguće organizirati značajan i prepoznatljiv glazbeni festival, a vjerna publika nada se da će Jazz Fest i narednih godina nastaviti s pozitivnim trendom okupljanja najvećih imena iz svijeta jazza u studenom svake godine u glavnom gradu BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close