Virtualni kutak

Zavirite u prošlost i budite dio Bitke za ranjenike

U okviru projekta "Zanimljivi muzeji" posjetitelji muzeja Bitka za ranjenike uz pomoć novih tehnologija mogu otputovati u prošlost, doživjeti bitku na Neretvi i biti u središtu borbe.
Kultura / Flash | 07. 07. 2021. u 20:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turistički potencijali u BiH i u segmentu kulturnog turizma su veliki. Primjer je Muzej Bitka za ranjenike u Jablanici, koji je u okviru projekta prekogranične suradnje BiH-Crna Gora, modernizirao svoju postavku i uveo novitete u muzejskoj djelatnosti.

U okviru projekta "Zanimljivi muzeji" posjetitelji muzeja Bitka za ranjenike uz pomoć novih tehnologija mogu otputovati u prošlost, doživjeti bitku na Neretvi i biti u središtu borbe.

Uređen je virtualni kutak. Potrebno je najprije proći kroz edukativni dio, a potom kreće virtualna avantura.

"Moraju proći kratki kviz, odgovoriti na pitanja i onda slijedi ta vrsta gameplaya u kojem oni moraju, zapravo, srušiti most, oboriti neprijateljske avione i prenijeti ranjenike preko imporoviziranog mosta", objašnjava ravnateljica Muzeja Bitka za ranjenike u Jablanici Azra Đelmo.

Više je aktivnosti u okviru projekta, koji zajednički provode Općina Jablanica, Udruženje Link iz Mostara i Narodni muzej Crne Gore, prenosi Federalna.ba

"Ono što smo do sada realizirali su nove postavke, izložba prema modernom društvu Rat i umjetnost, radimo redizajn stare postavke Bitka na Neretvi", dodaje Đelmo.

Plato pokraj muzeja odnedavno je povezan s vidikovcem iznad obližnje željezničke pruge. To je još jedna atrakcija, kojom upravlja Udruženje "Visit Jablanica", zip line dužine 170 metara, s pogledom na muzej, porušeni most i okolne planine.

Načelnik Općine Jablanica Damir Šabanović ističe:

"To je samo upotpunjavanje ponude koja je vezana uz sam kompleks Muzeja Bitke za ranjenike, samog srušenog mosta i svega onoga što se može dogoditi u razvoju turizma".

Radovi na rekonstrukciji porušenog mosta, koji je i glavni muzejski eksponat, još traju i trebali bi biti završeni u ovoj godini.

Bitka za ranjenike na Neretvi označena je kao jedna od najhumanijih u povijesti ratovanja. Stoga je 1978. godine otvoren spomen-kompleks i muzej sjećanja, danas jedan od najvećih turističkih potencijala Jablanice.

Kopirati
Drag cursor here to close