popravak

Zatvoren londonski Tower Bridge

Kultura / Flash | 02. 10. 2016. u 07:49 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znameniti pokretni most preko Temze, londonski Tower Bridge, od nedjelje je zbog prvih većih popravaka u zadnjih 50 godina zatvoren za cestovni promet za koji će se ponovo otvoriti 30. prosinca, dok će se riječni promet Temzom odvijati normalno, a most će moći prelaziti i pješaci, objavila je londonska gradska korporacija koja upravlja mostom i njegov je vlasnik.

Monumentalna konstrukcija iz viktorijanskog razdoblja počela se graditi 1886. a u promet je puštena 1894. Unatoč daleko većoj frekvenciji prometa nego u ono doba most još služi svojoj svrsi, uz povremene preinake i popravke. Zadnji je put temeljito popravljen 1970. a 1977. je povodom srebrnog Kraljičinog jubileja obojen u crveno-bijelo-plave boje, umjesto prijašnje, čokoladno smeđe.

Kad je u uporabi, preko mosta koji predstavlja jednu od građevinsko-arhitektonskih ikona Londona dnevno prijeđe više od 21.000 vozila i 40.000 ljudi.

Tijekom tromjesečne obnove bit će temeljito rekonstruirani mehanizam za dizanje lukova mosta, zamijenit će se istrošeni drveni dijelovi u njegovoj konstrukciji, a cesta i pločnik preko mosta dobit će novu asfaltnu podlogu. Londonski Tower Bridge, jedan od najznamenitijih svjetskih mostova, godišnje se podigne 800 do 900 puta radi propuštanja brodova koji plove rijekom Temzom, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close