"Tu capacidad no depende tu genero"

Zašto su ultradesničari u Madridu tražili brisanje murala koji slavi žene?

"Poruka na muralu je ‘sposobnost ne zavisi o spolu’, ne mogu da zamislim kome bi to bilo uvredljivo", rekao je Carlos Estevan, 50-godišnji stanovnik četvrti Ciudad Lineala
Kultura / Flash | 29. 01. 2021. u 09:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Tvoja sposobnost ne zavisi o tvom spolu" ("Tu capacidad no depende tu genero") rečenica ispisana na muralu u Madridu zasmetala je desničarima koji su tražili da se mural redizajnira sportskim motivima.

Krajnje desničarska partija Vox podnijela je zahtjev, 21. siječnja da se mural ukloni s obrazloženjem da sadrži "političku poruku". Njihov zahtjev su podržali konzervativna Narodna stranka (PP) i stranka Građani s pozicija desnog centra, a lokalno vijeće izglasalo je zamjenu murala s temom u čast pet muških i pet ženskih paraolimpijaca.

Ljevičarska stranka Más Madrid je u utorak, 26. siječnja podnijela hitan zahtjev gradskom vijeću tražeći zaštitu murala. Potez je uspio zahvaljujući podršci Socijalističke partije i stranke Građani koji su promijenili svoj stav i podržali zahtjev.



Tako je Mural u Madridu koji je oslikan u čast 15 žena pionirki među kojima su portreti pjevačice Nine Simone, aktivistkinje Rose Parks, slikarke Fride Khalo spašen je nakon što je njegovo uklanjanje tražila krajnje desničarska partija Vox.

Mural u Madridu dug 60 metara oslikan je u čast 15 žena pionirki među kojima su portreti Nine Simone, Rose Parks, Fride Khalo, naručilo je lokalno vijeće u četvrti Ciudad Lineal i oslikalo na zidu sportskog centra 2018. godine.

Ostala poznata lica žena oslikana na muralu su tenisačice Billie Jean King, veteranke borbe za građanska prava i profesorice Angele Davis, astronautkinje i političarke Valentine Terešovke i književnice Chimamande Ngozi Adichie, snajperistkinja Crvene armije Ljudmila Pavličenko koju su još zvali i Dama smrt, piše Radio Slobodna Europa.

Kako piše britanski The Guardian, odluka gradskog vijeća da se mural zamijeni sportskim motivima izazvala je buru negodovanja i prosvjedno okupljanje ispred sportskog centra u nedjelju 24. siječnja, građana koji su podržali već postojeći mural. Pokrenuta je i peticija na internetu kako bi se spasio mural koji slavi žene – do ponedjeljka poslijepodne prikupljeno je više od 56.000 potpisa podrške.

Španski premijer, socijalista Pedro Sanchez također se uključio postavivši tvit: "Feministička borba za jednakost ostavila je neizbrisiv trag u našoj povijesti. To je bitka koju ćemo nastaviti da vodimo na svim oblastima dok ne osiguramo da žene mogu živjeti slobodno i ravnopravno".

Gradonačelnik Madrida Jose Luis Martinez-Almeida iz Narodne stranke (PP), odbacio je sugestije da je odluka o uklanjanju murala "napad na feminizam", rekavši da je to zapravo dokaz demokracije na djelu.

"Odluka o njenom uklanjanju jednako je demokratska koliko je bila i odluka da se mural oslika", rekao je. "Ovog murala nije bilo prije nekoliko godina i tada je vijeće donijelo odluku tijekom sastanka. Je li to bilo demokratski? Da. Da li je demokratski pristati na njegovo uklanjanje? Da, jeste."

Zamjenica gradonačelnika Madrida Begoña Villacís rekla je da je prihvatila želju zajednice da mural ostane, iako se njoj njegova ideja ne sviđa, prenosi BBC.

"Naša politika se odnosi na stvaranje, a ne na brisanje stvari", rekla je Villacís, članica stranke Građani.

Ali postavila je pitanje zašto su na muralu samo žene s političke ljevice, umjesto da uključuju ličnosti poput pokojne britanske premijerke Margaret Thatcher.

Feministički mural je oslikan 2018. godine, kada je gradonačelnica Madrida bila Manuela Carmena iz ljevičarske partije Ahora Madrid (kasnije preimenovane u Mas Madrid). Španjolski El Pais piše da je javnost bila pozvana da bira između dva dizajna i glasala je za mural "Jedinstvo čini snagu", koji slavi žene "koje su prevladale izazove, srušile barijere i postale referentne tačke u obrani žena i jednakosti", kako je stajalo u opisu projekta.

"Poruka na muralu je ‘sposobnost ne zavisi o spolu’, ne mogu da zamislim kome bi to bilo uvredljivo", rekao je Carlos Estevan, 50-godišnji stanovnik četvrti Ciudad Lineala, koji je bio na protestima u nedjelju, prenosi El Pais.

Ovo nije prvi put da gradska vijećnica Madrida ‘ukršta rogove’ s partijom Vox. Prošle godine gradonačelnik Madrida Almeida ušao je u burnu raspravu s predstavnicima Voxa kada su odbili minutom šutnje da odaju počast žrtvama rodnog nasilja u Madridu. Partija Građani se također borila protiv Voxovih planova za takozvani "roditeljski veto" - politiku koja roditeljima daje pravo da spriječe svoju djecu da pohađaju besplatne radionice o LGBTQI pravima, piše El Pais.

Partija Vox je prvi put ušla u parlament na andaluzijskim regionalnim izborima 2018. godine, a od tada je stekao značajno mjesto na svim nivoima vlasti. Osim što ima treći najveći broj mjesta u donjem domu parlamenta u Španjolskoj, Kongresu poslanika, krajnje desničarska stranka također je ključni igrač u brojnim regionalnim i općinskim vladama.

Vox je ovu poziciju iskoristio za promociju konzervativnije agende, posebno u pogledu rodne ravnopravnosti i LGBTI prava. Ekstremno desničarska grupa blokirala je regionalne i lokalne vlade u izdavanju institucionalnih deklaracija protiv rodnog nasilja, prisilila andaluzijsku administraciju da termin "rodno nasilje" zamijeni "porodičnim nasiljem" s obrazloženjem da diskriminira muškarce i više puta je pozivala da se ukine španski zakon o rodnom nasilju.

Kopirati
Drag cursor here to close