u čast admiralu

Započinje pjesnička karavana ''Neretvanske vedrine 2017''

Kultura / Flash | 09. 08. 2017. u 09:55 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šesta međunarodna karavana pjesnika i kantautora „Neretvanske vedrine 2017“, koji je idejno osmislio, uspostavio i organizirao preminuli bh. pjesnik Admiral Mahić, počinje večeras u 19 sati u Počitelju, a trajat će do 13. kolovoza.

Otvaranje središnje manifestacije „Noć Admirala Mahića“ je u četvrtak, 10. 8. 2017. godine, s početkom u 20 sati, u galeriji „Mlaz“, u Počitelju.

Programima „Neretvanskih vedrina 2017“ omogućen je slobodan pristup, a sudjeluju: pjesnici Julijana Balaban i Vladimir Vuković iz Srbije, pjesnikinja Slavica Božičević iz Hrvatske , dok iz Slovenije dolaze pjesnikinje Ana Porenta, Sara Špelec, Cvetka Bevc i Nina Kokelj (Ljubljana), te Mojca Andrej i kantautori Bojan Sedmak i Peter Andrej (Maribor).

Iz Bosne i Hercegovine nastupaju: Marela Jerkić Jakovljević, Zijada Zekić, Anes Oručević i Mirko Božić (Mostar), Emir Sokolović (Zenica) Naida Mujkić, Tamara Čapelj, Gina Landor, Gordana Pirel-Zejnilagić, Goran Simić, Šefik Daupović, Rasim Pršte, Ratko Orozović, Asmir Kujović, Goran Vrhunc, Emir Porović Sabit Bekto i Anto Stanić, te Enes Ibričević, Marijo Pejić i Dino Porović iz Pedagoško-glazbene skupine „Pravo lice“ (Sarajevo).

U Počitelju i Mostaru bit će upriličena i izložba slika sarajevskog umjetnika Safeta Begića pod nazivom „Bururet“.

Manifestaciju, u znak poštovanja lika i djela vrsnog pjesnika Mahića, organizacijski su podržali njegovi prijatelji iz Društva za promociju kulturnog stvaralaštva “MLAZ - Počitelj“ sa Zlatanom Smajlovićem, Dževadom Ibruljem i Sanelom Nuhanović, Udruženja „Prokultura Sarajevo“, SPKD „Prosvjeta“ iz Mostara s Goranom Kosanićem na čelu, kao i Udruženje umjetnika „Planet Poezija“ iz Sarajeva, čime se nastavlja kontinuitet Admiralove poetske misije u Hercegovini, Bosni, regiji i svemiru, kaže se u priopćenju organizatora.

Za završetak ove manifestacije planiran je poetsko-muzički program uz druženje s umjetnicima u subotu, 12. 8. 2017. godine, s početkom u 21 sat, u „Ćorovića kući“ u Mostaru.

Kopirati
Drag cursor here to close