'Mersad Berber'

Započeli radovi na uređenju novog muzeja u Sarajevu

Radovi će se izvoditi fazno prema idejnom projektu priznatog bh. arhitekta Zlatka Ugljena.
Kultura / Flash | 16. 07. 2019. u 12:21 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Uređenje Muzeja

Započeli su radovi na uređenju prostora u najužem centru Sarajeva, u kojem će biti smješten muzej posvećen jednom od najznačajnijih bh. likovnih umjetnika, Mersadu Berberu.

Uzor na europske metropole

Radovi će se izvoditi fazno prema idejnom projektu priznatog bh. arhitekta Zlatka Ugljena. Grad Sarajevo i Općina Stari Grad na čelu s Ibrahimom Hadžibajrićem osigurali su sredstva za prvu fazu u sklopu koje će biti izveden dio građevinsko-zanatskih, elektroinstalaterskih, hidroinstalaterskih i mašinskih radova.

Bit će to reprezentativan objekt, na dvije etaže i na više od 450 kvadratnih metara, u ulici Zelenih beretki br. 14, uređen po uzoru na muzeje u Beču, Barceloni i drugim europskim metropolama, s bogatim i golemim opusom Berberovih djela, priopćeno je iz Gradske uprave Sarajeva.

''Grad Sarajevo će dobiti još jednu instituciju kulture, koja će baštiniti djela našeg likovnog velikana Mersada Berbera. Vraćamo ga u njegovo Sarajevo, u kojem je kako je govorio zajedno sa svojom suprugom Adom, proživio najljepše godine'', istaknuo je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, te dodao da ćemo prebogatim fundusom budućeg muzeja obogatiti turističku ponudu kao i promovirati Sarajevo u Europi i svijetu kao mjesto izuzetnog kulturnog i umjetničkog stvaralaštva.

Grad Sarajevo i Općina Stari Grad u partnerstvu s Fondacijom ''Mersad Berber'' pokrenuli su taj projekt poslije veoma uspješno održane retrospektivne izložbe tog umjetnika u Vijećnici.

''Početak građevinskih radova na budućem Muzeju 'Mersad Berber' u Sarajevu donosi veliku radost i ponos u cijelu moju obitelj. Tim povodom želim još jednom naglasiti veliku podršku ovom projektu od njegovog samog začeća i današnjeg otpočinjanja realizacije koju smo dobili od državnih i gradskih institucija, zatim gradonačelnika gospodina Skake i načelnika Općine Stari Grad gospodina Hadžibajrića. Zahvalni smo i našem proslavljenom prof. Zlatku Ugljenu koji je potpisnik arhitektonskog rješenja, a koje je bez naknade ustupio Fondaciji Mersad Berber. Nadam se što skorijoj realizaciji Muzeja kako bi u našem lijepom Sarajevu, zbirka iz ostavštine moga pokojnog oca dobila svoj trajni dom i bila dostupna svakome'', poručio je Ensar Berber.

Veliki umjetnik

Skaka je zahvalio umjetnikovoj obitelji na prihvaćanju inicijative da zajedno realiziraju taj svjetski projekt kako bi građani Sarajeva i cijele Bosne i Hercegovine, pogotovo mlade generacije, kao i gosti bili u prilici da se upoznaju s Berberovim djelima.

Berber je, naime, još kao student bio proglašen čudom od slikara. Njegove slike i grafike godinama su bile statusni simbol, a svoje mjesto pronašle su u uglednim muzejskim, galerijskim i privatnim kolekcijama širom svijeta.

Kolektivno izlaže od 1961. godine, a prvu je samostalnu izložbu imao već 1965. godine u Gradskoj galeriji, Ljubljana. Neposredno nakon završetka Likovne akademije u Ljubljani preseljava u Sarajevo gdje 1967. godine izlaže u Umjetničkom paviljonu. Od tada započinje umjetnikovo predstavljanje javnosti, koje je zadobilo interkontinentalne razmjere.

Za svoje autentično umjetničko stvaralaštvo primio je brojna priznanja i nagrade, a 1969. godine i Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva.

Tate Gallery u Londonu je 1984. godine otkupila njegov rad čime ga je neupitno svrstala uz bok svih velikana okupljenih u ovom najprestižnijem svjetskom muzeju.

Kopirati
Drag cursor here to close