Balkan Soul

Zana Messia – kalifornijsko jazz čudo iz Mostara nastupa u svom gradu

Kultura / Flash | 24. 09. 2015. u 10:16 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarka Zana Mesihović, koja nastupa pod umjetničkim imenom Zana Messia već dulje vrijeme živi u Kaliforniji gdje je u pažnju javnosti dospjela albumom Balkan Soul, koji je lansirao njenu karijeru u SAD-u.

Rad na tom albumu Zana je počela u Mostaru, dok je dovršen u Los Angelesu. Ova mlada jazz glazbenica je radila muziku za filmove ali i surađivala s zvijezdama poput Stevia Wondera i DJ-a Paula Oakenfolda.

Ipak, koliko su prilike dozvoljavale, nastavila je biti prisutna i u našim krajevima te je radila glazbu za promotivnu pjesmu koja je pratila reprezentaciju BiH na svjetskom prvenstvu u Brazilu – Samba za BiH.

Pored rada na novom albumu, ova mlada umjetnica dovršava jazz studije na jednom od najprestižnijih svjetskih univerziteta - UCLA-u gdje studira s poznatim imenima poput Kennyja Burrella, Herbia Hancocka i Waynea Shortera.

Bljesak.info je razgovarao sa Zanom, koja je prije nekoliko dana stigla iz Los Angelesa u Zagreb na pripreme za mostarski koncert koji održava u sklopu Calamus Jazz festa, ovu subotu s početkom u 21:30, u poznatom klubu Calamus.

Zana je Mostarka sa kalifornijskom adresom, jazz pjevačica. Uskoro se vraćaš u svoj grad, a Mostarci će te imati priliku i čuti?

Bit će mi velika čast i zadovoljstvo napraviti koncert u sklopu Jazz festivala u Mostaru ovu subotu, 26.09. Kao Mostarka, naročito sam ponosna tim što moj grad može da se pohvali internacionalnim jazz festivalom, zahvaljujući klubu Calamus.

Šta nas očekuje na koncertu? O kakvoj je vrsti glazbe riječ?

Predstavit ću pjesme sa mog prvog albuma – Balkan soul, ali i nešto materijala s novog albuma na kojem trenutno radim. Bit će tu i poneki ''standard'', poput Thelonious Monka, Ellingtona, Jobima i tako dalje.

Nastupaš s bandom sastavljenim od nekih od najboljih jazz glazbenika Hrvatskoj?

Imam veliku sreću što će me pratiti tako super bend po imenu Zagreb All Star Quartet koji čine tako sjajni glazbenici. Tu je Mario Igrec iz benda Cubismo na gitari, Jura Vrandečić iz benda Scharf Club na basu, Hrvoje Galler iz Zagreb Jazz Portrait na klaviru i Boris Bestak iz Jazz Collective, na bubnjevima.

Jedna od prekretnica, koja je lansirala tvoju karijeru u Americi bio
je album Balkan Soul. Taj si album počela raditi u Mostaru?

Klice za album Balkan Soul posijane su još davne 2007, kada sam napustila Švedsku i preselila se u Mostar. Imala sam želju snimiti album čiste organske glazbe bez elektronike, kompjutera i sintisajzera, na kojem sam imala želju spojiti jazz sa mojim melodijskim i harmonijskim sklonostima, na koje je uticalo moje porijeklo. Oko 5 od 10 pjesama napisano je u Mostaru a ostalo u Los Angelesu. Demo snimci mnogih pjesama na albumu su snimani u Zagrebu. Kako sam u međuvremenu bila primljena kao student glazbene produkcije u Los Angeles-u, morala sam napustiti planove snimanja albuma Balkan Soul u Zagrebu i misija se nastavila u Los Angelesu, gdje sam kasnije upoznala Harvey Mason-a, James Brandon Lewisa i ostale muzičare na albumu.

Sad radiš na snimanju drugog albuma?

Trenutno radim novi album, koji nosi radnu titulu “Detour”, i koji je albumu “Balkan Soul” sušta suprotnost. Mada će na albumu biti akusticnih instrumenata, pjesme su osmišljene sa elektronskom podlogom. Neki od mojih suradnika su snimali za Timberland-a i Missy Elliott, tako da će sami zvuk albuma biti neka kombinacija akustike i elektro-popa. Smatram da su sve moje pjesme napisane u formatu pop-a ali ovaj album će i zvučno biti bliži mainstream-popu, ali naravno sa elementima jazz-a i Balkana- autentičnih djelova mene od kojih ne želim niti imam razloga bježati. Iskrenost emocija iza glazbe se ne može odglumiti.

Tvoje pjesme govore o ljubavi?

Pjesme sa albuma Balkan Soul govore o ljubavi, međutim ja pišem o svemu i svačemu. Mislim da je ljubav osnovna podloga za ljudsko iskustvo. Bez ljubavi ne bismo ni došli na svijet, a vecina naših iskustava je ili rezultat ljubavi ili nedostatka ljubavi u nekom obliku. Nije ni cudo da je ljubav onda i glavna inspiracija za umijetnost. Ljubav sama po sebi je tako širok pojam, ne govorim isključivo o romantičnoj ljubavi naravno.

Kakvu glazbu voliš slušati?

Volim iskrenu glazbu. Volim slušati kantautore koji pišu iz unikatne perspektive. Zanima me i literarni i harmonijski/melodijski aspekt pjesme, ali mi je najvažnija iskrenost emocija iza muzike. To se ne može odglumiti. Volim i filmsku, kao i modernu glazbu. Kao na primjer Phillip Glass. Dobra glazba je van svih kategorija. Pogledajte saksofonistu James Brandon Lewis-a. Njegov novi album je mješavina avant-garde, hip hop, rock, jazz-a itd.

Nedavno je izašao dance remix tvoje pjesme Radio. O čemu je riječ?

Kako sam nedavno radila glazbu za film o EDM-u, svidjela mi se ta arena I imala sam želju čuti kako bi kompozicije sa jazz albuma Balkan soul, zvučale u dance ruhu. Imala sam priliku upoznati i razne LA DJ-eve koji su me oduševili. U pitanju su dva remixa, jedan je radio DJ ChristianLuke a drugi DJ D3VIL.

Što bi poručila sugrađanima uoči koncerta?

Dođite u Calamus! ;) Ne volim previše pametovati drugim ljudima, ali ono što preporučujem sebi mogu uvijek preporučiti i drugima, a to je da u sebi uzgajaju ljubav, toleranciju i radoznalost prema onom što ne razumiju. Mislim da najveće blago leži u nama samima i ono što je svijetu potrebno su autentični ljudi. Dnevno radite nešto sto vas usrecuje. Ja imam jogu i glazbu. Netko ima gitaru, nogomet ili kuhanje. Sama činjenica da smo se probudili ovog jutra dovoljan je razlog za veliko slavlje.

Kopirati
Drag cursor here to close