Zora Dujmović

Za kulturu nema novca ni zanimanja medija

Dujmović kaže kako je kulturna politika prije njezina mandata smatrala kako izvan Sarajeva nema kvalitetnih kulturnih manifestacija...
Kultura / Flash | 14. 12. 2017. u 08:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udar na Ministarstvo kulture i sporta Federacije BiH u zadnje vrijeme jenjava, ''vjerojatno jer su neki tih nezadovoljnih u međuvremenu shvatili da se proračunska sredstva za kulturu raspoređuju na zakonit način'', rekla je Zora Dujmović, ministrica kulture i sporta FBiH, koja je proglašena najboljim ministrom 2017. godine u Vladi FBiH na manifestaciji "Ličnost godine in memoriam Željko Kopanja", u organizaciji Nezavisnih novina.

''Tužbu su podigli s ciljem moje diskreditacije i ograničenja moje zakonske kompetencije, jer nisam postupila po diktatu 'utjecajnih' kulturnih moćnika. Apsurdno je da su neki akteri tužbe dobivali manje proračunskog novca u vrijeme mandata bivšeg ministra, a i oni mi pripisuju da vršim tzv. faktičku diskriminaciju. Ovo je jedna od potvrda moje izrečene konstatacije o razlozima tužbe'', rekla je ministrica Dujmović i dodala kako će pri raspodjeli sredstava ostati dosljedna, i strogo se držati zakonskih odredaba.

Kaže kako je kulturna politika prije njezina mandata smatrala kako izvan Sarajeva nema kvalitetnih kulturnih manifestacija, umjetnika... pa je gro novca za kulturu ostajao u Sarajevu.

''Međutim, stoji činjenica kako i van Sarajeva ima kulture, kulture koja je i te kako prepoznatljiva, kvalitetna i značajna. Moje podržavanje kvalitetnih programa diljem Federacije, koji, između ostaloga, imaju i internacionalni značaj, okarakterizirano je kao provincijalizacija zemlje. Istina, to je mišljenje beznačajnog broja sarajevskih kulturnjaka'', rekla je Dujmović za Nezavisne novine.

Između ostalog, istaknula je kako je najveći problemi kulture u FBiH novac.

''Vrlo je mali postotak proračunskog izdvajanja za kulturu. To je uglavnom razlog mnogim problemima u kulturi, npr. mladi akademski umjetnici su na birou, a izražen je veliki kadrovski deficit u kulturi. Objekte, infrastrukturu, organiziranost i drugo treba osuvremeniti. Moram spomenuti, uz veliku zahvalu, amatere entuzijaste kulturnog stvaralaštva, koji, neovisno o politici i novcu, uspijevaju nesebičnim zalaganjem dati veliki doprinos cijeloj zajednici'', rekla je ministrica Dujmović te jekritizirala medije zbog zanemarivanja kulture.

''Znatan broj medija sporadično se bavi kulturom, kampanjski i površno. Kad god sam u prilici molim novinare da pišu o povijesnoj baštini, kulturnom i umjetničkom stvaralaštvu, kao i o problemima s kojima se nosi kulturni sektor. Što je razlog da je kultura pastorče medija, odgovor na ovo pitanje je vrlo složen i o njemu bi se moglo dosta reći. Dovoljno je samo pogledati sadržaje kojima se bave mediji, a to su teme vezane uglavnom za politiku, egzistenciju, prošlost...'', rekla je.

Kopirati
Drag cursor here to close