Kapitalni grant

Mimo uredbe o razvoju turizma: Za 'Andrićgrad' milijun KM iz proračuna RS-a

Milijun maraka dodijeljeno je, kako je navedeno, za financiranje izvođenja radova na „objektima parternog uređenja u naselju Andrićgrad“.
Kultura / Flash | 03. 06. 2018. u 19:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novcem građana Republike Srpske (RS) još uvijek se financira „Andrićgrad“ u Višegradu.

Ministarstvo trgovine i turizma je u prošloj godini na osnovu zaključka Vlade RS-a, društvu "Andrićgrad" d.o.o. Višegrad dodijelilo kapitalni grant u iznosu od milijuna KM i pri tome prekršilo svoje uredbe, utvrdila je entitetska Glavna služba za reviziju javnog sektora.

Milijun maraka dodijeljeno je, kako je navedeno, za financiranje izvođenja radova na „objektima parternog uređenja u naselju Andrićgrad“.

Revizori su upozorili da ta dodjela sredstava nije u skladu sa članom 5. Uredbe o uvjetima i kriterijima za dodjelu namjenskih sredstava za razvoj turizma.

I ovo nije prvi put da se daju sredstva iz ovog resora Vlade RS-a za iste namjene. U izvještaju o realizaciji Strategije turizma u RS u 2016.godinu također se spominje „objekt parternog uređenja“ u „Andrićgradu“, a tada je dat iznos od 300.000 KM.

Iako su RS i općina Višegrad uložili u projekt „Andrićgrad“ najviše sredstava, u osnovanom gospodarskom subjektu "Andrićgrad" oni su manjinski akcionari s po 24,5 posto kapitala, a većinski paket je u rukama redatelja Emira Kusturice, odnosno njegovog poduzeća „Lotika“ d.o.o. Užice.

Pa ipak „Andrićgrad“ je lani dobio najveći dio kapitalnog granta Ministarstva trgovine i turizma RS, odnosno novca poreznih obveznika.

U izvještaju o provedenoj financijskoj reviziji Ministarstva trgovine i turizma RS-a u 2017., preporučeno je resornom ministru da osigura da se dodjela grantova vrši u skladu sa odredbama Uredbe o uslovima i kriterijima za dodjelu namjenskih sredstava za razvoj turizma.

Zbog više propusta Ministarstvo je od Glavne službe za reviziju javnog sektora u RS dobilo mišljenje s rezervom o financijskim izvještajima i usklađenosti.

Kopirati
Drag cursor here to close