One Woman Show

Yoko Ono izlaže u njujorškoj MoMA-i

Kultura / Flash | 18. 02. 2015. u 13:52 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U njujorškoj MoMA-i (Museum of Modern Art) - Muzeju suvremene umjetnosti 17. svibnja otvara se izložba japanske umjetnice i performerice Yoko Ono pod nazivom "Yoko Ono: One Woman Show, 1960.-1971." u sklopu koje će biti izloženo 125 radova, crteža, instalacija, performansa, snimki i filmova.

Radovi su nastali u razdoblju njezinog života provedenog u New Yorku, Londonu i Tokyju.

Među radovima koji će biti izloženi naći će se "Painting to Be Stepped On", rad iz 1960. i 1961. koji je pozivao gledatelje da se sjedine s njezinom umjetnošću, u kojem komad platna postavljen na pod posjetitelji "oslikavaju" ostavljajući na njemu trag svojih cipela. Naći će se i više konceptualni radovi poput njezine knjige s uputama pod nazivom "Grapefruit" (1964.) kao i "Apple" (1966.) - komad voća na pleksiglasu.

Izložba će uključivati kolekciju prepolovljenih kućanskih predmeta pod nazivom "Half-a-Room" (1967). Rad pokazuje stanje necjelovitosti, nepotpunosti, stanje bez ravnoteže.

Neki od njezinih performansa i filmova također će biti prikazani, uključujući "Cut Piece" (1964.) - performans u kojem Ono moli posjetitelje da režu komade njezine odjeće dok ona mirno sjedi; te "Film No. 4" (1966-67) koji prikazuje sekvence gole stražnjice u pokretu, a radi se o komentaru na klasne razlike.

Kako prenosi Rolling Stone, u sklopu izložbe bit će prikazani i elementi njezinih kampanja koje je napravila u suradnji s mužem Johnom Lennonom, poput slavnih "Bed-In" (1969.) i "War Is Over! If You Want It campaign" (1969.).

Dostupan će biti i ilustrirani vodič izložbe koji sadrži tri nova eseja koja ocjenjuju kulturalni kontekst njezinih ranijih stvaralačkih godina.

Izložbu je organizirao Klaus Biesenbach, šef kurator MoMA-e koji je radio i na nadolazećoj izložbi islandske umjetnice i glazbenice Björk.

"One Woman Show" ostaje otvorena do 7. rujna.

Kopirati
Drag cursor here to close