Dani Sv Nikole Tavelića

Vrijeme ide, sjećanja ne blijede: Raška Gora ne zaboravlja svoga velikana

U sklopu manifestacije ''Dani Sv Nikole Tavelića u Raškoj Gori'' otkrivena je spomen ploča u čast na Tonija Pehara, poznatog mostarskog glumca koji je preminuo prije deset godina.
Kultura / Flash | 13. 07. 2019. u 08:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvor fotografije Facebook / Spomen ploča mostarskom glumcu i utemeljitelju ekološke udruge

Preminuli mostarski glumac Ante Toni Pehar dobio je spomen ploču koja je prigodnom svečanošću otkrivena u sklopu manifestacije ''Dani Sv Nikole Tavelića u Raškoj Gori''. Spomen ploča je postavljena na etno domu u Domazetima koji također nosi ime ovoga poznatog mostarskog glumca.

Spomen ploču su otkrili njegova supruga Biljana i sin Goran. Uz njih je na skupu sudjelovao i Tonijev brat Milenko, kao i dio bliže obitelji.

Ante Toni Pehar je jedan od glavnih utemeljitelja Ekološke udruge Raška Gora koja je u subotu održala svečanu sjednicu u Domazetima.

Ekološka udruga ''Raška Gora'' osnovana je i registrirana u rujnu 2004. godine, a ove godine obilježavaju 15–tu obljetnicu utemeljenja. Na svečanoj sjednici predsjednik Udruge Oto Pehar govorio je o tome što je do sada urađeno za zajednicu, a iskazano je posebno sjećanje i zahvalnost Anti Toniju Peharu.

Izvor fotografije Facebook / Spomen ploča mostarskom glumcu i utemeljitelju ekološke udruge

Ante Toni Pehar rođen je 20. kolovoza 1952. u Mostaru gdje i umire 8. srpnja 2009. nakon borbe s teškom bolešću. Završio je Dramski studij pri Narodnom pozorištu u Mostaru i bio je član Pozorišta od 1972. do 1993. godine 1993., nakon ratnih sukoba u Mostaru, postaje jedan od suosnivača mostarskog Ratnog kazališta. Od 1994. godine, kada se u Mostaru osniva Hrvatsko narodno kazalište, Toni Pehar postaje njegovim članom.

Ostvario je više od 120 kazališnih, filmskih i televizijskih uloga za koje je dobio brojna priznanja. Stvaralački zanos koji ga je vodio ostavio je duboki trag i nadahnuće je za mlade umjetnike, a nakon njegovog preranog odlaska ostala je velika praznina na bh. kazališnoj sceni.

Po završetku svečanosti, uslijedilo je prigodno druženje članova Udruge i gostiju.

Manifestacija ''Dani Sv Nikole Tavelića u Raškoj Gori'', nastavlja se u subotu predstavljanjem autorskog djela Slavena Planinića, ''Nikola Zrinjski Sigetski'' sa početkom u 19 sati i 30 min, također u etno domu ''Ante Toni Pehar'' u Domazetima.

Predstavljena poštanska marka posvećena Toniju Peharu

Izdanjem prigodne poštanske marke ''Kazalište – 10. obljetnica smrti Tonija Pehara'' HP Mostar obilježava 10 godina od odlaska sa životne i kazališne scene jednoga od najvećih bh. dramskih umjetnika, prvaka glumišta Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru.

Autor marke je mostarski poštar Dinko Raič, svojim sugrađanima poznatiji kao Guja.

Slikarski talent želio je utkati i u poštarski rad oslikavanjem marki, u čemu je i uspio, čime se ponosi ne samo on nego i čitava njegova obitelj.

Do sada je uradio oko 30 marki koje su objavljene.

Posebno mu je mjesto u kolekciji osmišljenih i oslikanih poštanskih marki koje su i zvanično objavljene, ona koju je dizajnirao i uradio, poštanska marka sa likom rano preminulog umjetnika Ante Tonija Pehara.

Raič je u kratkom obraćanju upoznao nazočne o motivima i ciljevima koji su ga pokretali i vodili kroz aktivnosti koje su rezultirale time da je uradio marku posvećenu Toniju Peharu.

Ispred Udruge zahvalu Dinku Raiču u vidu zahvalnice uručio je predsjednik Udruge Oto Pehar.

Kopirati
Drag cursor here to close