LEGIDA

Vlasti u Leipzigu zabranile upotrebu karikatura poslanika Muhammeda na prosvjedima

Kultura / Flash | 12. 01. 2015. u 13:31 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lokalne vlasti u njemačkom Leipzigu su zabranile nošenje transparenata s karikaturama poslanika Muhammeda na današnjim antiislamskim prosvjedima koje organizira pokret LEGIDA, lokalni ogranak pokreta PEGIDA, javlja Anadolu Agency (AA).

Vlasti u Leipzigu tvrde da bi karikature bile dodatna provokacija nakon prošlotjednog terorističkog napada na redakciju satiričnog časopisa "Charlie Hebdo" u Parizu.

Pokret za borbu protiv muslimana i doseljenika PEGIDA od listopadu svakog ponedjeljka organizira prosvjede u Dresdenu. U proteklom periodu je po uzoru na taj pokret osnovano nekoliko sličnih i to LEGIDA u Leipzigu, BEARGIDA u Berlinu i KOGIDA u Kolnu.

Usporedo s tim, karikaturisti sa područja francuskog govornog područja su oštro kritizirali PEGIDA-u i njene prosvjede u Dresdenu.

Grupa francuskih karikaturista se na društvenoj mreži Facebook najoštrije usprotivila najavama da će večerašnji prosvjedi PEGIDA-e u Dresdenu biti pretvoreni u "Marš žalosti" za stradalim žrtvama terorističkog napada u Parizu.

"Mi francuski karikaturisti smo u šoku zbog stradanja naših kolega u 'Charlie Hebdou'. Zgražamo se nad pokušajima zloupotrebe te tragedije od strane radikalno desničarskih snaga. Oni se ne razlikuju od lešinara. Naša poruka je: PEGIDA odlazi!", navodi se u zajedničkoj izjavi grupe francuskih karikaturista, koji dodaju da bi zloupotrebom žrtve bile po drugi put ubijene.

Među potpisnicima izjave je i uposlenik časopisa "Charlie Hebdo" William Holtrop.

 

Kopirati
Drag cursor here to close