povratak

Vladika Grigorije blagoslovio Društveni dom u Ortiješu

Kultura / Flash | 16. 01. 2016. u 13:01 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Ortiješu kod Mostara danas je otvoren Društveni dom uz pravoslavno groblje Ortiješ u čiju je izgradnju Vlada Republike Srpske (RS) uložila oko 130 000 KM.

Tom prigodom pomoćnik ministra za izbjeglice i raseljene osobe Republike Srpske Radovan Grajić je kazao kako izgradnja spomenutog doma u ovom trenutku puno znači Srbima povratnicima, te da će realizacija spomenute ideje potaknuti povratak Srba u Ortiješ.

Po njegovim riječima, Vlada RS-a spremna je surađivati s povratnicima u Ortiješ, te će uložiti sredstva kako bi se projekt priveo kraju.

Grujić je najavio da preko projekta Saudijskog fonda Vlada RS-a sudjeluje u izgradnji dvadeset objekata i trenutačno su u fazi završnog projektiranja objekata za dvadeset kuća ljudi koji će živjeti u Mostaru, te kako pretpostavlja da će taj projekt biti završen tijekom ove godine.

Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, koji je blagoslovio spomenuti dom, kazao je kako su kršćani prva svoja okupljanja počeli na groblju jer je svaki umrli kršćanin za njih bio živ.

"Zbog toga su kršćani crkve gradili na groblju i zato su prvo svoje zajedništvo započinjali na grobljima jer nisu vjerovali u smrt nego su vjerovali u život. Tako i mi danas na Ortiješu ispovijedamo što su ti prvi kršćani činili jer vjerujemo da su svi naši preci koji počivaju o ovom groblju živi pred Bogom", kazao je episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije .

Po njegovim riječima, iako je to iz suvremene perspektive čudno, iz kršćanske je prihvatljivo da je Društveni dom upravo napravljen na groblju kako bi bilo mjesto okupljanja.

"Iz perspektive smrti, ako bi smo gledali i da odemo i na najživlje mjesto ipak ćemo se kretati među mrtvima, a ako gledamo iz perspektive života kad odemo na groblje onda smo među živima", kazao je episkop Grigorije, koji je zahvalio svima koji su pomogli izgradnju Društvenog doma.

Kopirati
Drag cursor here to close