Predmeti slavnih

Više od 800 predmeta slavnih "The Beatlesa" na aukciji u Beverly Hillsu

Kultura / Flash | 14. 09. 2015. u 12:09 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tri bubnja koja su slijedila britanske "The Beatlese" te poznata gitara skupine naziva "Beatle-Backer" samo su neki od 800 predmeta poznatog bubnjara "Beatlesa" Ringo Starra (75) koji će od 4. do 5. prosinca ove godine biti izloženi na aukciji na Beverly Hillsu, u Kaliforniji, javlja Anadolu Agency (AA).

Ringo Starr je donirajući stvari za aukciju kazao kako javnost neke od njih nije imala priliku vidjeti skoro 30 godina. Ideja o aukciji, kako kaže Ringo, javila se nakon što je muzej Grammy u Los Angelesu od njega zatražio da uradi izložbu o svom životu i glazbi tijekom 2013. godine.

U skladištima u brojnim dijelovima svijeta, kako tvrdi bivši bubnjar, pronašao je pregršt stvari koje su "Beatlesi" koristili tijekom turneja.

Među brojnim predmetima Ringo će izložiti i najcitiraniji i najutjecajni album britanske grupe pod nazivom "The White Album" (Bijeli album) koji je Ringo čuvao u trezoru banke posljednjih 35 godina. Na aukciji će se naći i gitare, namještaj, čaše, fotografije i umjetnička djela.

Najdragocjeniji predmet na aukciji svakako su "Ludwig Oyster Black Pearl" bubnjevi koje je Ringo koristio u preko 200 nastupa širom svijeta. Također, moći će se kupiti video-snimke hitova "Can not Buy Me Love" (Ne možeš kupiti moju ljubav), te "All My Loving" (Sva moja ljubav) snimane u razdoblju od svibnja 1963. do veljače 1964. godine.

Vjeruje se kako su "Beatlesi" iz britanskog Liverpoola najuspješniji glazbeni sastav u povijesti rock muzike te najpopularniji sastav pop muzike svih vremena.

Članovi John Lennon, Paul McCartney, George Harrison i Ringo Starr tijekom šezdesetih godina prodali su milijardu ploča i kaseta širom svijeta. Njihova sjajna karijera završena je 1970. godine nakon čega svi članovi započinju vlastite karijere.

Ljubitelji njihove glazbe godinama kasnije vjerovali su kako će se slavni "Beatlesi" ponovno okupiti na posljednjoj turneji, ali ta nada prekinuta je 1980. godine ubojstvom Lennona.

Kopirati
Drag cursor here to close