Kambodža

VIDEO | Otkriven grad star 900 godina

Kultura / Flash | 13. 06. 2016. u 19:50 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U blizini kompleksa Angkor Wat u Kambodži tim arheologa otkrio je ostatke ogromnog drevnog grada. Izgrađen prije 900 godina, na vrhuncu moći Kmerskog carstva, Angkor Wat danas je pod zaštitom UNESCO-a i smatra se jednim od svjetskih čuda, prenosi Al Jazzera.

Tijekom prethodnih studija, pomoću snimanja iz zraka i satelitskih fotografija, znanstvenici su saznali kako u tom području ima mnogo više od onoga što se vidi na površini. No, veliki dio skriven je ispod guste šume i oranica, objašnjava novinar Al Jazeere Tarek Bazley.

"Kako bi vidjeli šta se nalazi ispod bujne šume, arheolozi su na helikopter pričvrstili laserski radar. Zatim su ga poslali da leti vrlo nisko i sporo nad područjem površine 1.900 četvornih kilometara, ispaljujući na zemlju milione laserskih impulsa svakih nekoliko sekundi. Ovi podaci omogućili su im da naprave nevjerojatno precizan 3D prikaz tog područja - snimili su čak i pojedinačna stabla duž ruba brežuljka. Zatim su, pomoću računala, 'uklonili' vegetaciju i dobili sliku površine terena ispod šume", dodaje Bazley.

Pokazalo se kako je ispod šume ogroman drevni grad, kompleks veličine današnjeg glavnog grada Kambodže Pnom Pena. Među ostalim, otkrili su topionice željeza i složeni sustav vodenih kanala starih 1.400 godina.

Arheolozi diljem svijeta neprestano koriste modernu tehnologiju - od satelitskih snimaka do radara, koji prikazuju šta je ispod površine, od bespilotnih letjelica do napredne kemije - često dobijajući precizne podatke, koji im omogućavaju fokusiranje rada na određene točke.

Očekuje se kako će otkrića u Angkor Watu dovesti u pitanje dosadašnje teorije o razvoju Kmerskog carstva te o ulozi koju su voda i vodeni putevi imali. Kompleks je odavno glavna turistička atrakcija Kambodže, a uskoro će vjerojatno početi privlačiti još više posjetitelja.

Kopirati
Drag cursor here to close