Najavljena predstava

Veseli i radni vikend u Mostarskom teatru mladih!

Kultura / Flash | 06. 03. 2014. u 15:19 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od 7. do 9. ožujka 2014. J.U. Mostarski teatar mladih će biti domaćin grupi od 30-tak srednjoškolaca iz Stoca, Jablanice i Trebinja, te njihovih mostarskih vršnjaka, koji su zajedno sudjelovali u projektu Hercegovačko teatarsko prijateljstvo.

Projekt, podržan od strane Američke ambasade u BiH grantom Interethnic Homestay Youth Exchange Program, do sada je obuhvatio tri radne posjete mostarskih srednjoškolaca hercegovačkim gradovima, gdje su zajedno sudjelovali u teatarskim radionicama pod vodstvom dr Tanje Miletić Oručević i programima upoznavanja kulturno-povijesne baštine Hercegovine, navodi se u priopćenju.

U okviru završnog događaja koji će se održati narednog vikenda u Mostaru, srednjoškolci će zajedno gledati čak četiri predstave u raznim teatarskim ustanovama u Mostaru, upoznati se s kulturnom baštinom grada i razgovarati o mogućnostima nastavka druženja i suradnje.

8. ožujka 2014. u 12.30 i 14.00h na sceni J.U. Mostarski teatar mladih u gradskoj Banji izvest će se premijera lutkarske predstave za djecu “Ptice bez granica”.

Predstava je dio projekta ''ORNIBA-Zaštita ptičjih vrsta na Balkanu: Zajednička intervencija Bosne i Hercegovine i Crne Gore'' kojeg zajednički realiziraju nevladine organizacije Oxfam Italia , Naše Ptice i Novi val iz Bosne i Hercegovine i Centar za zaštitu i proučavanje ptica i Opština Tivat iz Crne Gore. Projekt financira Europska unija kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA) u okviru Programa prekogranična suradnja Bosna i Hercegovina - Crna Gora.

Predstava, koja je dio kampanje za podizanje svijesti o potrebi borbe protiv krivolova, ima za cilj uvesti najmlađu populaciju u svijet ptica, probleme koji su prisutni u očuvanju ekosustava i utjecaju promjena nastalih u staništima prica na njihov život i brojnost. Nastala je kao rezultat ideja i prijedloga koje su za ovu predstavu dala sama djeca, kroz radionice i posjete kritičnih točaka u kojima se jasno vidjelo kako čovjek svojim djelovanjem narušava život ptica. Sve ove ideje su, na djeci pristupačan način, u predstavu pretočili mladi dramski umjetnici iz Mostara Bojan Beribaka i Ivana Radić.

Maštovito i upečatljivo dizajnirane lutke, priča koja će sigurno plijeniti pažnju djece i izuzetno edukativni i pjevljivi songovi zabaviti će djecu, ali i ukazati na način kako najmlađi mogu doprinjeti sigurnijem životu ptica i pomoću očuvanju svog prirodnog okruženja.

Nakon premjere predstava će se nastaviti prikazivati u Mostarskom teatru mladih, ali i u školama u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close