Razvijeno društvo

Veliko zanimanje za studij crnogorskog jezika

Kultura / Flash | 21. 08. 2014. u 13:59 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvi dan upisa na prvu godinu Fakulteta za crnogorski jezik i književnost na Cetinju pokazao je da postoji veliko zanimanje i da će, možda, broj studenata financiranih iz proračuna biti veći, izjavio je danas povjesničar književnosti i član Upravnog odbora Instituta za crnogorski jezik Aleksandar Radoman.

Radoman je objasnio da su od Ministarstva prosvjete ove godine dobili licencu za upis do 40 studenata, ali da su "kasnili s mnogo čim".

"Kasno smo raspisali prvi konkurs i procijenili da bi, za početak, broj od 25 studenata bio optimalan. Međutim, prvi dan je pokazao da je zanimanje veliko i možda ćemo taj broj morati povećati", rekao je Radoman, prenosi Tanjug.

Dodao je da je Fakultet za crnogorski jezik "potreba" i da će uskoro i Crna Gora u tom segmentu moći stati "rame uz rame" s drugim razvijenim društvima Europe.

"S obzirom na to da je tek 2008. crnogorski jezik ušao u ustav Crne Gore, te da je tek 2010. osnovan Institut za crnogorski jezik i književnost, naravno da se formiranje Fakulteta za crnogorski jezik i književnost može i treba smatrati jednim važnim korakom naprijed", smatra Radoman.

Odluku o osnivanju Fakulteta za crnogorski jezik i književnost sa sjedištem na Cetinju, Vlada Crna Gore donijela je 19. lipnja.

Crna Gora je, inače, posljednja od svih bivših jugoslavenskih republika normirala svoj jezik.

Za razliku od zemalja iz okruženja i šire, gdje postoji nekoliko instituta i katedri na kojima se izučava i predaje službeni jezik, u Crnoj Gori je do sada postojao samo jedan Institut za crnogorski jezik i književnost i jedan studijski program pod nazivom Crnogorski jezik i južnoslavenske književnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close