Nakon 170 godina

Veliki dan za Srbiju: Kompletirano Miroslavljevo evanđelje

Kultura / Flash | 08. 03. 2015. u 19:19 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministri kulture Srbije Ivan Tasovac i Ruske Federacije Vladimir Medinski otvorili su nedjelju u Beogradu izložbu na kojoj je prvi put u Srbiji izložena originalna 166. stranica Miroslavljevog evanđelja, koja se već skoro dva stoljeća čuva u Sankt Peterburgu.

Riječ je o listu, koji je ruski arhiepiskop i znanstvenik Porfirije Uspenski, fasciniran Miroslavljevim evanđeljem, odnio 1846. godine iz manastira Hilandara. Stranica je čuvana u Kijevu do 1883. godine, kada je prenesena u Imperatorsku javnu biblioteku, danas Nacionalnu biblioteku Rusije u Sankt Peterburgu.

Ministar kulture Ruske Federacije Vladimir Medinski ocijenio je da izložba simbolično svjedoči o zajedničkim korijenima Rusije i Srbije i ukazuje na poruku koju suvremenom čovjeku "iz tog drevnog doba šalje vrijedni pisar". "To je poruka koja glasi: Ne zaboravite svoje zajedničke korijene. Uvijek se sjećajte pravoslavnih, kršćanskih osnova iz kojih potičete i sjećajte se da su vaši pradjedovi bili braća. Pomažite jedni drugima, nemojte zaboraviti da ste svoji", poručio je Medinski.

Ministar kulture Srbije Ivan Tasovac istaknuo je da je Srbija čekala devet stoljeća ili 170 godina na trenutak da vidi taj dio "Miroslavljevog evanđelja" i suglasio se sa ruskim ministrom da u ovom događaju ima veoma mnogo simbolike. "Imam osećaj da nad tom 166. stranicom iz 12. stoljeća, otvaramo novu stranicu u odnosima dva ministarstva kulture", rekao je Tasovac na otvaranju izložbe u Muzeju Vuka i Dositeja u Beogradu.

Otvaranju izložbe prisustvovali su i direktor Narodnog muzeja u Beogradu Bojana Borić-Brešković i generalni direktor Nacionalne biblioteke Rusije u Sankt Peterburgu Anton Likhomanov, koji je rekao da je ta ruska institucija specijalno za ovu priliku otvorila na svom siteu rubriku posvećenu 166. stranici Miroslavljevog evanđelja, kako bi mogao da je vidi čitav svijet, prenosi Srna.

Miroslavljevo evanđelje je najstariji sačuvano srpsko ćirilično rukopisno djelo, nastalo je u posljednjoj četvrtini 12. stoljeća, a od 2005. godine je upisano u UNESCO-vu listu kulturne baštine "Pamćenje svijeta". Knjiga je pisana na pergamentu, slovima ustavne ćirilice i ukrašena je sa oko trista stiliziranih minijatura i inicijala u boji i zlatu. Ima 181 list i uvezana je u kožni povez.

Njegovu izradu poručio je humski knez Miroslav, brat velikog župana Stefana Nemanje, a smatra se da je bilo namijenjeno njegovoj zadužbini – episkopskoj crkvi Svetih Petra i Pavla u Bijelom Polju na Limu. Miroslavljevo evanđelje čuvano je u manastiru Hilandar do 1896. godine, kada ga je kralj Aleksandar Obrenović dobio na poklon od bratstva i donio u Srbiju.

Na izložbi, čiju će postavka biti otvorena za javnost od 10. ožujka do 5. travnja ove godine u Muzeju Vuka i Dositeja u Gospodar Jevremovoj ulici, posjetitelji će, osim da vide originalnu 166. stranicu, imati priliku i da se podsjete na povijest Miroslavljevog evanđelja od nastanka do današnjih dana, objavila je Srna.

Otvaranju izložbe, koje je bilo najavljeno za 17 sati, prethodilo je gotovo jednosatno čekanje ministra Medinskog koji zbog obaveza i prometa nije stigao ranije u Beograd.

Kopirati
Drag cursor here to close