???????????? ??????????

Veleposlanik Gadis u posjeti Mostaru

Kultura / Flash | 18. 01. 2016. u 09:52 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U kući Svetozara Ćorovića u Mostaru veleposlanika Grčke u BiH Karolos Gadis je dočekao predsjednik Srpskog prosvjetnog kulturnog društva (SPKD) "Prosvjeta" Goran Kosanić.

Dočeku veleposlanika nazočila je i Ministrica Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti Elvira Dilberović, te urednica magazina "Vedrina" Roberta Kapsalis.

Kosanić je tom prilikom kazao kako SPKD "Prosvjeta" Mostar ima veliku čast da ugosti ovako cijenjenog gosta, istakavši kako se suradnja magazina "Vedrina" i Prosvjete uspješno nastavlja i da je Ćorovića kuća uvijek otvorena za sve dobre ljude.

''Bilo koji čovjek koji dođe u ovu kuću i u ovaj grad donese dio pozitivne energije i donese dio duha svoje povijesti, a želi da ga pokaže u Mostaru, je naš drag gost i svako ko dođe u Ćorovića kuću i svatko tko dođe u Mostar mi ga trebamo i prihvaćamo kao vedrog i dobrog čovjeka'', kazao je Kosanić te dodao kako će "Prosvjeta" i dalje nastaviti s takvim radom.

Veleposlanik je zahvalio magazinu "Vedrina" na pozivu i kazao kako mu je drago što je ponovo dobio priliku posjetiti Mostar te poželio svim građanima Mostara i njihovim porodicama zdravlje, dobrobit i sreću.

On je istakao kako BiH ima jasnu europsku orijentaciju i da Grčka kao članica EU srdačno podržava euopsku perspektivu BiH.

Po riječima Roberte Kapsalis, uredništvo magazina "Vedrina" je odlučilo pozvati grčkog veleposlanika na današnji događaj i na neki način obilježiti jednu malu poveznicu koju Hercegovina i Grad Mostar imaju sa drevnom Grčkom, piše Fena.

Ministrica Dilberović istakla je tom prilikom kako se nada da je ovo samo početak jedne suradnje koja će biti nastavljena puno obimnije i intenzivnije i između dviju zemalja i između predstavništava, kako u BiH tako i u Grčkoj.

U Muzeju Hercegovine promoviran je antički spomenik visoke kulturne vrijednosti, reljef braće Dioskura. Ovaj reljef je jedan od najstarijih spomenika koji Grad Mostar posjeduje.

Inače, prema predajama, na reljefu su prikazana mitska grčka braća Dioskuri, koje je Zeus, dirnut jakom bratskom ljubavlju, učinio besmrtnima i pretvorio u zvijezde. Reljef originalno potječe iz Dračeva kod Čapljine, odakle je šezdesetih godina 20. stoljeća prebačen u Muzej Hercegovine.

Veleposlanik će tijekom dana imati priliku popiti kavu u Mostaru, na neformalnom druženju u Cafeu Mostar, nakon čega će posjetiti Franjevački samostan i Toranj mira, a na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru  će održati predavanje na temu "Grčki jezik  - Više od kulture, neizostavan u znanosti i tehnologiji“ u amfiteatru Sokrat u 15 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close