Antifašist, publicist

Večer posvećena Mensuru Seferoviću

Kultura / Flash | 23. 05. 2017. u 08:21 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

UABNOR Mostar poziva građane na večer posvećeno antifašisti, publicisti, borcu NOR - a, svjedoku i povjesničaru vremena, čovjeku, zaljubljeniku u Mostar, Mensuru Seferoviću, priopćeno je iz UABNOR-a.

Večer će biti održano u Kongresnoj dvorani hotela Bristol u subotu, 27. svibnja 2017. godine sa početkom u 19,00 sati. O liku i djelu Mensura Seferovića govorit će Dr Vida Sreta Žuljević i Mr Milan Račić, a moderator večeri je Sead Đulić. Sudjelovat će i glumci Mostarskog teatra mladih.

Mensur Seferović rođen u Mostaru 1925 godine, antifašistički borac od 1941, logoraš koncentracijskog logora u sjevernoj Italiji 1943, partizanski reporter, urednik, izdavač, pukovnik u mirovini, dobitnik zavičajne , regionalne i savezne nagrade “4juli”, nositeljnekoliko odlikovanja. Završio visu pedagošku akademiju i pješadijsku oficirsku školu, oženjen, otac sina i dvije kćerke. Od januara 1955 s obitelji živi u Chicagu.

Objavio je 23 knjige, a pored objavljenih knjiga o kojima su, uz druge književne kritičare, pisali i akademici Smail Cekic, Dževad Jahić, Mesa Selimović, Boško Petrović, Mihajlo Lalić, Radonja Vesović, Obren Obradović, i Bogdan Bogdanović, u autorovoj društvenoj i izdavačkoj angažiranosti ističu se tri realizirana projekta: Izavački sector '' Narodna armija'' autor je razvio od desetak izdanja u 30 tematskih kola ( u jednom kolu ''60 knjiga o brigadama'' pisao je akademik Skender Kulenović); Pokrenuo i izradio je koncepciju Edicije ''Mostar u borbi za slobodu ( objavljeno 8 knjiga); U Cikagu rukovodio listovima ''Zambak-BiH odjek'' I ''Tribina Bosnjaka'', priopćili su organizatori.

Kopirati
Drag cursor here to close