Jacques Hemel

Vatikan razmatra da ubijenog francuskog svećenika proglasi svecem

Kultura / Flash | 03. 10. 2016. u 10:28 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Papa Franjo ovlastio je Francusku crkvu da pokrene preliminarnu istragu da proglasi svecem Jacquesa Hemela, svećenika kojeg su zaklali islamski militanti dok je predvodio misu u srpnju. Franjo je izjavio novinarima da je ovlastio prikupljanje izjava svjedoka kako bi se ustanovilo je li to neophodno.

Vatikan obično zahtijeva petogodišnji period čekanja prije nego što se takve istrage pokrenu. Franjo je, međutim, kazao da je odobrio početak istrage sada jer bi svjedoci mogli vremenom umrijeti ili zaboraviti.

Hamel je ubijen 26. srpnja u svojoj parohijskoj crkvi u Normandiji. Policija je ubila napadače, a radikalna grupa Islamska država preuzela je odgovornost za napad u crkvi.

Odavajući počast Hemelu kao mučeniku u prošlom mjesecu, Franjo je zatražio od svih da pokažu istu hrabrost kao Hemel i osudio je takva ubojstva u ime Boga kao "sotanska".

Sudeći po kompliciranoj vatikanskoj proceduri za proglašenje svetaca, ljudi čija se smrt pripisuje aktima iz vjerske mržnje mogu biti proglašeni mučenicima i beatificirani prije nego što im se pripiše čudo radi pokretanja procesa.

Vatikan, ipak, mora obaviti potpunu istragu kako bi ustanovio je li Hemelova smrt zaista akt mučeništva, prenosi AP.

Kopirati
Drag cursor here to close