patrijarh Irinej

Vatikan krije dokumente o Stepincu

Kultura / Flash | 27. 04. 2017. u 07:27 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej ocijenio je da je nedostupnost vatikanskog arhiva trenutno najveći problem u radu mješovite pravoslavno-katoličke komisije, koja treba rasvijetliti ulogu kardinala Alojzija Stepinca tijekom Drugog svjetskog rata i poslije njega.

Komentirajući navode medija da je delegacija Srpske pravoslavne crkve /SPC/ u toj komisiji oštro negodovala što predstavnik Vatikana Bernard Arduro onemogućava srpskim istražiteljima pristup arhivu Vatikana, patrijarh Irinej izjavio je za "Politiku" da posao kojim se komisija bavi "još nije završen".

"Nadamo se da ćemo uspeti da kažemo ne samo svoju, već realnu istinu o djelovanju nadbiskupa Stepinca tijekom Drugog svjetskog rata. Naše je da prikupimo dokaze, a ne znamo kako će druga strana na to reagirati", naveo je srpski patrijarh.

Sljedeći sastanak pravoslavno-katoličke komisije o temi "Nadbiskup Stepinac i komunistički progon od 1945. do 1960. godine" bit će održan u Podgorici, 7. i 8. lipnja.

Prema pisanju beogradskih medija, vatikanska građa krije mnoštvo "delikatne" dokumentacije, koja bi ozbiljno mogla kompromitirati Rimokatoličku crkvu, jer bi "grebanje" po slučaju "Stepinca" moglo otkriti i nove detalje o "pacovskim kanalima", kojima su nacisti i ustaše poslije Drugog svjetskog rata preko vrha Rimokatoličke crkve zbrinjavani u Španjolskoj i Južnoj Americi.

U vrhu Srpske pravoslavne crkve /SPC/ navode da je riječ o prepisci između Stepinca i predstavnika Vatikana u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/ opata Giuseppea Markonija, sa jedne i tadašnjeg vatikanskog državnog tajnika kardinala Luigia Mallonea i pape Pija Dvanaestog, sa druge strane.

U dijelu Rimokatoličke crkve navodno postoji strah da bi objavljivanje ove prepiske ukazalo ne samo na krivnju Stepinca za ratne događaje u NDH, već i širu odgovornost Vatikana za ratne događaje na Balkanu, prenosi Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close