Poklon ili korupcija?

Vatikan demantira aferu ''jaslice''

Kultura / Flash | 14. 12. 2012. u 07:35 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vatikan je u četvrtak priopćio da nema nikakve poveznice između odluke da na Trgu sv. Petra prihvati dar i postavi Božićne jaslice i optužbi da je izrada jaslica prethodno preplaćena enormnom svotom novca.

Ovogodišnje su jaslice, čija je izrada procijenjena na 90.000 eura, dar južne talijanske regije Basilicate, jedne od najsiromašnijih u Italiji. Iz nekih se ''procurenih'' dokumenata može iščitati da je Vatikan jednoj talijanskoj tvrtki 2009. platio šesterostruki iznos u odnosu na taj, oko 550.000 eura za izradu jaslica na Trgu sv. Petra.

Monsinjor Giuseppe Sciacca, zamjenik guvernera grada Vatikana, kazao je da su jaslice ''isključivo rezultat ponude regije Basilicata koja ih je odlučila darovati, što je prihvaćeno''.

Njegov prethodnik, nadbiskup Carlo Maria Vigano, kako se doznaje zahvaljujući ''VatiLeaksu'', ukazivao je da je svota za plaćene jaslice 2009. dokaz da Vatikan gubi svoj novac zbog korupcije. Također se doznaje da je Vigano uspio prepoloviti tu svotu za jaslice iz 2010., ali je premješten u SAD.

Zbog curenja dokumenata sud u Vatikanu je osudio Paola Gabrielea, bivšeg papinog sobara, na 18 mjeseci zatvora, dok je jedan stručnjak za kompjutore dobio uvjetnu kaznu zbog opstruiranja pravde u tom slučaju.

Kopirati
Drag cursor here to close