Kraj sezone

Uspješna sezona iza HNK Mostar: Želimo zaigrati regionalnu ligu

Kultura / Flash | 08. 07. 2015. u 11:13 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Kada se uzme u obzir financijska i kadrovska mogućnost Hrvatskog narodnog kazališta (HNK), iza sebe imamo jednu jako uspješnu kazališnu sezonu, a jedan od pokazatelja uspješnosti protekle sezone činjenica da su imali pet novih premijernih projekata'', rekao je u srijedu na konferenciji za medije Ivan Vukoja direktor HNK-a.

U protekloj sezoni, kako kaže, HNK Mostar je odigrao preko 50 predstava na Maloj sceni, imali su sedam gostovanja, i također su ugostili 10 drugih kazališnih kuća, a pored toga imali su pet novih projekata.

Projekt koji je izazvao najveću pozornost javnosti je predstava "Ajmo na fuka", Dragana Komadine, u koprodukciji s Narodnim pozorištem Mostar, koja je osvojila nagradu u Zenici, ali i izazvala iznimno veliko zanimanje publike i medija, što kako je rečeno na konferenciji, pokazuje vrijednost samog projekta.

''Na samom početku sezone upriličen je Poetsko glazbeno scenski recital "Hercegovina 3", nakon čega je uslijedila obnova predstave "Sve o ženama" Mire Gavrana, a zatim sudjelovanje u regionalnoj koprodukciji, odnosno trilogiji "Janje, kokoš, orao". Nakon nje urađen je iznimno uspješan projekt "Ajmo na fuka", Dragana Komadine, u koprodukciji s Narodnim pozorištem i zadnji projekt sezone predstavu "Vanja, Sonja, Maša i još jedan", u režiji Nine Kleflin'', rekao je Vukoja na konferenciji za medije.

Vukoja je istaknuo kako su u sklopu sezone 2014./2015. na repertoaru bile i predstave iz prošlih sezona, upriličena su i gostovanja drugih kazališnih kuća, a posebno je istaknuo Dramski studij mladih HNK-a koji bi uskoro trebao početi s radom.

Kada su u pitanju planovi u budućnosti, Vukoja je najavio kako su u fazi dogovora o gostovanju s četiri predstave u Zagrebu, za jedan nastup u Pragu kao i gostovanje u Beogradu, a tu su i predstave koje će se pripremati za novu kazališnu sezonu.

''Prije dvije godine sam pretenciozno rekao da želimo igrati regionalnu ligu, a nakon ove sezone imamo prava to potvrditi'', rekao je umjetnički savjetnik Dragan Komadina obraćajući se novinarima.

Po njegovim riječima cilj HNK-a Mostar je da se legitimira kao kazalište koje će biti prepoznato kao jedno od boljih u regiji.

''Naravno da ne znači da ćemo to "zaigrati" iduće godine, ali to je naš cilj, a za taj cilj potrebna je velika borba, od financijske do kadrovske, ali smatram da smo na dobrom putu. Želimo da se naše kazalište legitimira unutar regije te da bude prepoznato kao jedno od boljih'', istaknuo je Komadina, koji je posebnu zahvalu uputio medijima, bez kojih, kako je kazao, rad ove ustanove ne bi bio dovoljno prepoznat.

Inače, situacija je općenito nepovoljna, HNK ima kao što je javnosti poznato kadrovskih problema, jako mal ansanbl kojem nedostaje glumaca i drugih kadrova u kazalištu, imaju malu scenu zgradu koja je započeta i neizgrađena, jako puno problema s prokišnjavanjem i održavanjem, ali to su okolnosti koje je teško promijeniti.

''Ono što nas posebno boli i predstavlja probleme u daljnjem radu su financijska sredstva koja bi trebali imati za produkciju. Novac koji dobivamo od osnivača koristimo da pokrijemo plaće i režije. Sav novac za produkciju i održavanje mormao namaknuti iz drugih izvora što je jako teško. To nije specifičnost samo HNK nego i ostalih teatarskih kuća. Upućujem apel našim osnivačima Gradu Mostaru i  HNŽ-u, mislimo da je došlo vrijeme da se situacija u teatarskim kućama popravi'', zaključio je Vukoja.

Kao i ove, tako i sljedeće sezone portal Bljesak.info vodit će vas na predstave Hrvatskog narodnog kazališta i njihovih gostiju.

Kopirati
Drag cursor here to close