'Suprotnosti se privlače'

Predaja aplikacije za Europsku prijestolnicu kulture: Banja Luka spremna za 'kulturni šok'

Kultura / Flash | 25. 07. 2019. u 13:12 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zajedničkim nastupom poznatih umjetnika Stefana Milenkovića i Slobodana Trkulje večeras će ispred Kulturnog centra Banski dvor biti održan koncert povodom završetka obnove vanjskog dijela tog „hrama kulture“ i predaje aplikacije Banje Luke za Europsku prijestolnicu kulture 2024. godine.

''Koncert će biti održan pod sloganom 'Suprotnosti se privlače', pod kojim se Banja Luka kandidirala za Europsku prijestolnicu kulture 2024. godine '', kazao je gradonačelnik Igor Radojičić.

On je ukazao je da će ovim biti ozvaničen kraj sanacije vanjskog dijela Banskog dvora, što je najveća sanacija tog objekta u posljednjih pet desetljeća.

''Ujedno, okončan je rad i na prijavnom obrascu za kandidaturu Banje Luke za Europsku prijestolnicu kulture, a u rujnu ćemo u Bruxellesu 'braniti' našu aplikaciju, s nadom da možemo donijeti prestižnu titulu u naš grad. Ukoliko je osvojimo, to bi bio svojevrstan kulturni šok za Banju Luku, s obzirom na to da je riječ o najvećem kulturnom poduhvatu, ali i šansi za podizanje vidljivosti grada'', naglasio je Radojičić.

Marko Bilbija, šef Tima za kandidaturu Banje Luke za Europsku prijestolnicu kulture kazao je da je u završnoj fazi cijela priprema aplikacije, te da su rokovi ovog finalnog kruga u kojem je Banja Luka, s gradovima partnerima Bihać i Jajce, kolovoz i rujan.

''Rok za predaju aplikacije je 24. kolovoz, a zatim u rujnu u Bruxellesu branimo našu aplikaciju. Banja Luka je pripremila plan razvoja kulture do 2024. godine na osnovu kojeg bi mogli te godine da se nazovemo prijestolnicom kulture - kazao je on i dodao da je večerašnji koncert najbolja ilustracija banjalučkog koncepta pod nazivom „Suprotnosti se privlače“, koji prikazuje kako glazbenici iz dva svijeta žanrovski mogu pronaći tu kompatibilnost i novu vrijednost koja nastaje spajanjem nečega što do sada nije bilo uobičajeno.

Violinist Stefan Milenković je kazao da Banjalučani mogu očekivati sjajan koncert.

''S jedne strane, naši stilovi su kontrasni, a s druge strane veoma kompatibilni. To će biti popularan, ali istovremeno i veoma zahtjevan program, pogotovo što se izvodi na otvorenom prostoru'', kazao je Milenković.

I Slobodan Trkulja je izrazio zadovoljstvo zbog zajedničkog nastupa s Milenkovićem, ističući da mu je drago da se institucije kulture obnavljaju na ovaj način jer, kako je rekao, obnovom kulture obnavljamo i sebe.

''Čast mi je što ću binu dijeliti sa mojim kolegom Milenkovićem. Naoko, nismo isti jer sviramo glazbu iz različitih žanrova, ali obojica smo umjetnici širokog shvatanja glazbe'', naveo je Trkulja.

Direktor Banskog dvora Mladen Matović kazao je da su se stekli preduvjeti da se počne razmišljati o etapnom saniranju enerijera, ali i o novim sadržajima i prostorima za umjetnike u tom objektu.

Sredstvima Vlade Republike Srpske i grada Banje Luke, u obnovu Banskog dvora, uključujući i rekonstrukciju krova, uloženo je oko tri milijuna KM. Tijekom rekonstrukcije u potpunosti je obnovljena devastirana fasada, obnovljen krov i u potpunosti zamijenjena stolaracija, pridržavajući se strogih konzervatorskih pravila budući da se radi o zaštićenom objektu.

Kopirati
Drag cursor here to close