Sjednica

Uskoro podružnica HKD Napredak i u Tomislavgradu

Domaćin sjednice Središnje uprave bila je zenička podružnica HKD "Napredak" na čelu s predsjednikom don Vlatkom Rosićem, koji je upoznao detaljno Središnju upravu s urađenim i budućim aktivnostima.
Kultura / Flash | 24. 04. 2023. u 17:07 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pod predsjedanjem predsjednika dr. sc. Nikole Čiče, u Zenici je u prostorijama Hrvatskog doma "Kralj Tomislav" održana sjednica Središnje uprave Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" na kojoj su članovi informirani o inicijativi za utemeljenje Napretkove podružnice u Tomislavgradu, objavili su u ponedjeljak iz tog društva.

Domaćin sjednice Središnje uprave bila je zenička podružnica HKD "Napredak" na čelu s predsjednikom don Vlatkom Rosićem, koji je upoznao detaljno Središnju upravu s urađenim i budućim aktivnostima.

Predsjednik "Napretka" informirao je nazočne kako je u proteklom razdoblju od dvije sjednice obnovljen rad Napretkove podružnice u Osijeku i održana izborna Skupština podružnice u Žepču na kojoj je za novog predsjednika izabran član Središnje uprave Josip Nikolić.

Na sjednici je također usvojen Programa rada i financijski proračun Središnje uprave HKD Napredak za 2023. godinu, koje su nazočnima predstavili predsjednik dr. Čiča i voditeljica Stručne službe HKD "Napredak" Dragana Radić Poljo.

O gospodarskim aktivnostima Društva nazočne je upoznao dopredsjednik HKD "Napredak" i predsjednik Povjerenstva za gospodarstvo Josip Križanović.

On je podsjetio članove Središnje uprave kako je Skupština HKD Napredak, kao najviše tijelo Društva, na svojoj 69. sjednici održanoj u Zagrebu 26. studenoga prošle godine donijela Odluku kojom je dala Središnjoj upravi suglasnost za prodaju Napretkova doma "Trebević".

Nakon rasprave, Središnja uprava donijela je zaključak kojim je zadužila Povjerenstvo za gospodarstvo da pripremi detaljan prijedlog o načinu realizacije navedene Odluke i dostavi ga Središnjoj upravi kako bi se započelo s prodajom Napretkova doma "Trebević" u skladu s Odlukom Skupštine HKD Napredak.

Dopredsjednik HKD Napredak Miroslav Landeka, predsjednik Povjerenstva za kulturu, medije i izdavaštvo prezentirao je izvješće Povjerenstva, istaknuvši kako se intenzivno radi na pripremi novog tematskog Napretkovog zidnog kalendara za 2024. godinu i novom, 71. broju Hrvatskog narodnog godišnjaka. 

Bilo je riječi i o drugim izdavačkim projektima koji su raspravljani na sjednici Povjerenstva, a koje će Napredak podržati bilo kao izdavač, suizdavač ili će samo dijelom financirati izravno ili putem podružnica posredstvom kojih dolaze zahtjevi.

Landeka, koji je također i predsjednik Povjerenstva za podružnice, udruge, klubove, zaklade i članstvo istaknuo je kako je podnesena inicijativa za utemeljenje podružnice HKD Napredak u Tomislavgradu i već su održana dva radna sastanka s predstavnicima inicijativnog odbora, tako da bi uskoro, u skladu s propisanom procedurom, trebala biti održana i izborna Skupština podružnice.

Kako je od prosinca 2022. povećan broj članova i članica, HKD "Napredak" Središnja uprava je u skladu sa zaključkom Povjerenstva za podružnice donijela odluku o izradi novih 500 stotina članskih iskaznica za nove članice i članove Napretka.

Dopredsjednik Landeka iskoristio je ovu prigodu i predsjedniku dr. Čiči uručio primjerak svoje monografije "Čuvari i promotori kulture u Gradu na Neretvi", predstavljene na Napretkovom tjednu kulture u Mostaru.

Monografija je izišla u nakladi HKD "Napredak" Glavna podružnica Mostar, a značajnu potporu i ovom napretkovom izdavačkom projektu dala je Središnja uprava. Primjerak monografije "Čuvari i promotori kulture u Gradu na Neretvi" kao i knjigu "Stari most s mjesta događaja" lll dopunjeno izdanje Landeka je uručio i HKD-u "Napredak" podružnica Zenica.

Kopirati
Drag cursor here to close