Kupres

Uručen Certifikat o upisu Kupreške kosidbe na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine

U nedjelju 4. srpnja, na području Kupresa bit će održano tradicionalno natjecanje kosaca.
Kultura / Flash | 03. 07. 2021. u 21:13 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:BHRT / Dodijela certifikata na svečanosti u Kupresu

Certifikat o uvrštavanju tradicije kosidbe trave na Kupresu na Reprezentativnu listu nematerijalne baštine UNESCO-a dodijeljen je večeras na svečanosti u Kupresu.

Ministrica kulture i sporta FBiH Zora Dujmović uručila je certifikat predsjedniku Udruženja “Kupreški kosci” Matko Ćurkoviću i načelniku općine Kupres Zdravku Mioču, u prisustvu brojnih zvanica .

Dan kasnije, 4. srpnja, na području Kupresa će biti održano tradicionalno natjecanje kosaca.

Natjecanje u kosidbi trave na Kupresu je upisano na UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva na 15. zasjedanju Komiteta za očuvanje nematerijalne kulturne baštine 16. prosinca prošle godine, a certifikat je sada i službeno uručen.

Dan kosidbe ili Strljanica je višestoljetna tradicija tog kraja. Običaj je to koji znači više od kosidbe. Godišnje okuplja tisuće posjetitelja ove iznimne kulturne manifestacije.

Foto:BHRT / Certifikat o uvrštavanju tradicije kosidbe trave na Kupresu na UNESCO-ovu listu

Običaj kosidbe ručno rađenim kosama i viteško natjecanje kosaca predstavljaju godišnju krunu ove aktivnosti.

Inače, običaj natjecanja u košenju trave na Kupresu je četvrti element nematerijalne baštine Bosne i Hercegovine koji je upisan na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, nakon Zmijanjskog veza, Konjičkog drvorezbarstva i Branja trave ive na Ozrenu.

Kopirati
Drag cursor here to close