Fond za podršku

UNESCO prikupio 75,5 milijuna dolara za zaštitu kulturne baštine od terorista

Kultura / Flash | 20. 03. 2017. u 15:53 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sedam zemalja i američki donator obećali su u ponedjeljak 75,5 milijuna dolara za fond uz podršku UNESCO-a koji ima za cilj zaštitu svjetskog kulturnog naslijeđa od rata i terorizma.

Francuski predsjednik Francois Hollande domaćin je skupa u muzeju Louvre u Parizu utjecajnih patrona i svjetskih čelnika na inicijativu UN-ove agencije za kulturu, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Francuske.

Njihova Međunarodna alijansa za zaštitu naslijeđa u zonama sukoba (ALIPH), sa sjedištem u Ženevi, namjerava prikupiti 100 milijuna dolara do 2019.

''U Bamiyanu, Mosulu, Palmyri, Timbuktuu i na drugim mjestima, fanatici sudjeluju u trgovini, pljačkanju i razaranju kulturnog naslijeđa, pored progona stanovništva'', izjavio je Hollande.

Sredstva će biti korištena kako bi pomogla u sprečavanju razaranja povijesnih lokacija u zonama sukoba, tajne trgovine kulturnim artefaktima i za pomoć u obnovi oštećenih relikvija.

Francuska je obećala 30 milijuna dolara za fond, za njom slijedi Saudijska Arabija s 20 milijuna i UAE s 15 milijuna.

Američki filantrop Tom Kaplan obećao je milijun dolara.

Ukupno 40 zemalja obećalo je podršku inicijativi na konferenciji u Abu Dhabiju u prosincu.

Nakon što su borci Islamske države zauzeli drevne ruševine Palmyre u svibnju 2015., oni su sistematski razarali i pljačkali hramove UNESCO-vog mjesta Svjetske kulturne baštine.

Islamska država također je razorila asirijski grad Nimrud u Iraku koristeći buldožere i eksplozive i opustošili su predislamska bogatstva u muzeju u Mosulu.

Bamijan u Afganistanu i Timbuktu u Maliju također su mjesta kulturne baštine UNESCO-a koja su pretrpjela razaranja u rukama islamskih ekstremista, prenosi AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close