Čitluk

Umro poznati hercegovački slikar Franjo Primorac

Kultura / Flash | 28. 12. 2015. u 10:54 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poznati čitlučki i hercegovački slikar Franjo Primorac preminuo je noćas, u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, u 56-oj godini života od posljedica srčanog udara.

U svojoj bogatoj umjetničkoj i društveno-političkoj karijeri, Primorac je bio i dugogodišnji tajnik Matice Hrvatske – Ogranak Čitluk.

''Ovo je jako tužna vijest za Maticu jer smo izgubili jednog velikog čovjeka, prijatelja, umjetnika i stvaratelja. Ujedno je i prigoda da mu zahvalimo na njegovoj nesebičnosti na kulturnom i ljudskom planu... Njegova iznenadna smrt za sve je nas jedan veliki gubitak i praznina, no rado ćemo ga se sjećati, ne samo kroz likovnost već i život uopće jer je uvijek imao jednu svježinu, polet, ljudsku susretljivost, odanost...'', kazao je predsjednik čitlučkog ogranka Matice Hrvatske prof. Andrija Stojić.

Inače, Franjo Primorac je rođen 5. veljače 1959. godine u Čitluku gdje je završio osnovnu školu, a Srednju školu primijenjenih umjetnosti završio je u Sarajevu gdje je i diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti, Odsjek slikarstvo.

Imao je mnogo samostalnih i više od 300 skupnih izložaba, od rodnog Čitluka, preko Mostara, Zagreba sve do europskih gradova. Redovito je sudjelovao na likovnim kolonijama, a jedna od posljednjih bila je u listopadu ove godine u povodu 12. Didakovih dana u Gradnićima.

Posljednji ispraćaj Franje Primorca bit će održan u utorak, 29. prosinca s počekom u 15 sati na gradskom groblju u Čitluku.

Kopirati
Drag cursor here to close