RIP

Umrla američka spisateljica Harper Lee

Kultura / Flash | 19. 02. 2016. u 16:10 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američka spisateljica Harper Lee, autorica romana "Ubiti pticu rugalicu", umrla je u dobi od 89 godina, objavila je uprava njezinog rodnog grada Monroevillea u Alabami.

Njezinu smrt je potvrdila glasnogovornica gradske uprave Monroevillea gdje je posljednje godine provela dobitnica Pulitzerove nagradu 1961. godine.

Rođena 1926., Harper Lee je odrasla u južnjačkom gradu Monroeville, Alabama, gdje se sprijateljila sa budućim slavnim piscem Trumanom Capoteom. Pohađala je sveučilište Huntingdon u Montgomeryu (1944.–45.), te potom studirala pravo na sveučilišti Alabame (1945.–49.). Dok je pohađala sveučilište, pisala je za časopise u kampusu: Huntress i Rammer Jammer.

Na oba sveučilišta, pisala je kratke priče i druga djela o rasnoj nepravdi, temi koja se tada rijetko pominjala na kampusu. 1950., Lee se preselila u New York, gdje je radila kao trgovac za rezervacije britanske zračne kompanije; tu je počela pisati kolekciju eseja i kratkih priča o ljudima u Monroevilleu.

Nadajući se da će biti objavljene, predstavila je svoja djela 1957. književnom agentu kojeg je preporučio Capote. Urednik u izdavačkoj kući J. B. Lippincott joj je savjetovao da da otkaz u zračnoj kompaniji te se usredotoči na pisanje. Zahvaljujući donacijama prijatelja, među kojima su bili i Michael i Joy Brown i Alice Lee Finch, su joj omogućili da neometano piše godinu dana.

Lee je na kraju dvije i pol godine provela pišući 'Ubiti pticu rugalicu' a istoimeni film snimljen po knjizi snimljen je 1962. godine. Za tu knjigu Lee je nagrađena Pulitzerovom nagradom, a knjiga je izglasana najboljim romanom stoljeća u Library Journal. George W. Bush ju je 2007. odlikovao Ordenom slobode.

Lee nikada nije davala daje intervjue, niti je razgovarala s čitateljima.  Živjela je sama u svom rodnom gradu Monroevillu, u Alabami.

14. srpnja 2015. Harper Lee je objavila roman, Go Set a Watchman, 55 godina poslije svog prvog romana.

Kopirati
Drag cursor here to close