HKUD DIDAK

'Učiteljice' iz Čitluka gost druge noći FEDRA-e

Kultura / Flash | 15. 07. 2016. u 06:07 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najstariji festival u Bosni i Hercegovini ugostio HKUD Didak, Gradnići Čitluk sa predstavom 'Učiteljice', u režiji Roberta Pehara.

Ova je predstava polučila ogroman uspjeh kod publike, gostujući diljem BiH i Hrvatske, a predstavila se i publici u Zurichu, a sinoć su se predstavili bugojanskoj publici na 44. teatarskom festivalu Fedra Bugojno 2016.

Dragan Komadina je u svoju dramsku storiju utkao tri motiva: brižnost za svoju pastvu fra Didaka Buntića, rad učiteljice u zabačenom hercegovačkom selu gdje vlada opća nepismenost i, stožerni motiv – položaj žene i žene–majke u hercegovačkom kršu poznatom pod zajedničkim nazivom „Brotnjo“.

Ono što snažno karakterizira dosadašnje postavke dramske sekcije iz Gradnića jest dojmljiv spoj pučkog, folklornog i tradicijskog, te prije svega etnoglazbenog naslijeđa ovog kraja Hercegovine.

Današnji program festivala nastavljaju domaćini. Teatar Fedra na 44. teatarskom festivalu Fedra, predstavljaju se sa predstavom “ĐAVOLJA POSLA” (Miroljub Nedović), režija: Senada Milanović.

Ovo je teatar o teatru: sam sebi subjekat i gledanje sama sebe u konkavnom ogledalu, u stvarnosti koja i nije bitno stvarnost, ali nije ni neko ko sebe doslućuje preko nestvarnosti. Na sceni se susreću dva aktera bez kojih teatra i ne može biti. Na jednoj strani je glumac, na drugoj pozorišni kritičar.

Kopirati
Drag cursor here to close