Vrijedna tematika

U Zagrebu predstavljena knjiga ''Od Bleiburga do Ljubuškog – svjedočenja preživjelih''

Kultura / Flash | 11. 12. 2014. u 13:43 M.Š.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U dvorani samostana Hercegovačke franjevačke provincije u zagrebačkoj Dubravi, u srijedu 10. prosinca predstavljena je knjiga naziva ''Od Bleiburga do Ljubuškog – svjedočenja preživjelih''.

Ova knjiga nimalo lake, ali zasigurno istraživački vrijedne tematike iscrpno i s provjerenim navodima govori o stradanju naroda ljubuškog kraja u vremenu Drugog svjetskog rata, pogotovo u poratnom razdoblju poznatijem kao Bleiburški pokolj i Križni put.

Tada su od strane jugoslavenske komunističke vojske i Titovih partizana po različitim logorima ili gubilištima pobijene te mučene na desetke tisuća hrvatskih zarobljenika – pripadnika poražene hrvatske domovinske vojske.

Posebice potresna i teška bila je 1945. godina, a što se na kraju prenijelo na sve hrvatske krajeve u BiH pojedinačno, od Bosanske Posavine do Zapadne Hercegovine – pa tako i na mali ljubuški kraj koji je na kraju zbrajao velike žrtve ali o kojima se dugo nije smjelo govoriti.

''Preživjeli hrvatski vojnici, koji su imali sreću izvući se iz te velike nevolje u narednim desetljećima života u socijalističkoj Jugoslaviji o svojim iskustvima nigdje nisu smjeli govoriti. To je bila zabranjena, po život opasna tema jer je Titov režim nastojao ukloniti tragove zlodjela i sustavnog kršenja ljudskih prava. Stoga, njihova svjedočanstva nalaze se zabilježena u ovoj knjizi, a istina kroz njihove sudbine treba doći na vidjelo'', složili su se predstavljači ove knjige.

O knjizi su – podcrtavši povijesne, statističke, psihološke ali i one emocionalne dijelove iz ovog hrvatskog stradalničkog mozaika – govorili dr. sc. Ivo Lučić, dr. sc. Jure Krišto i autor dr. sc. Ante Čuvalo. Program je vodio dr. sc. Božo Skoko, a ulomke iz knjige uz svjedočanstva preživjelih sudionika Križnog puta čitala je Doris Boras.

Predstavljanje knjige organizirala je Općina Ljubuški čiji su izaslanici skupa s javnim osobama porijeklom iz ljubuškog kraja nazočili ovom događaju. Uz zahvalu svim okupljenim Zagrepčanima, nakon izlaganja upriličen je prigodni domjenak uz razgovor izlagača i publike.

Kopirati
Drag cursor here to close