Počinje izbor pape

U Vatikanu se okupilo 115 kardinala

Kultura / Flash | 08. 03. 2013. u 10:20 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posljednji od 115 kardinala, koji će izabrati novog papu, stigao je u Rim.

Vijetnamski kardinal Jean-Baptiste Pham Minh Man pridružio se svojim kolegama u diskusijama koje se vode u Vatikanu bez prisutnosti javnosti, javio je BBC.

Njegova nazočnost znači da se sada može odrediti konačni datum za održavanje konklave na kojoj će biti izabran nasljednik Benedikta XVI kao vrhovnog poglavara Rimokatoličke crkve.

Papa Benedikt XVI podnio je ostavku prošlog mjeseca nakon skoro osam godina provedeni na dužnosti i postao prvi poglavar koji je podnio ostavku u posljednjih 600 godina.

Od ponedjeljka, kardinali održavaju pripremne sastanke i molitve poznate kao "opće kongregacije" prije početka konklave.

Diskusije se vode pod zakletvom tajnosti, ali talijanske novine su objavile detalje debate o problemima s kojima se crkva suočava.

Reforme vatikanske birokracije - poznate kao Kurija - i Vatikanska banka nalaze se na dnevnom redu sastanka.

Prošle godine europski regulatori rekli su da banka ne radi dovoljno po pitanju borbe protiv pranja novca, dok je papin sobar proslijedio povjerljive dokumente Vatikana medijima.

Glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi rekao je da svi kardinali treba da poštuju zavjet tajnosti koje su dali.

"Ako neko sazna da bilo ko krši zavjet onda treba odmah da to objave, rekao je on na press konferenciji.

Američki kardinali su u srijedu prestali održavai dnevne konferencije za novinare nakon što su neki izrazili zabrinutost da je ugrožena tajnost skupa. Prema crkvenim zakonima, kardinali treba do 20. veljače početi konklavu, odnosno izbor novog pape.

Osoblje Vatikana priprema Sikstinsku kapelu, u kojoj će biti održana konklava, postavljajući dvije peći iz kojih će izaći bijeli dim od zapaljenih glasačkih listića kada novi papa bude izabran dvotrećinskom većinom.

Tijekom mandata Benedikta XVI Katoličku crkvu potreslo je niz seksualnih skandala.

Kopirati
Drag cursor here to close