Europa u malom

U Tuzli održani tradicionalni 38. susreti Krečana

Kultura / Flash | 10. 12. 2016. u 21:48 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nekada je u naselju Kreka živjelo 27 nacija, a zbog sloge, međusobnog uvažavanja i lijepog života, ovaj dio Tuzle nazivali su Europa u malom. Cilj našeg okupljanja je da sačuvamo taj duh i pokažemo kako su različitosti, u stvari, prednost i veliko bogatstvo'', kazao je Zoran Petrović, predsjednik Skupštine Udruženja građana ''Kreka'', na početku današnje svečanosti u povodu 38. susreta nekadašnjih i sadašnjih stanovnika starog radničkog naselja kod Tuzle.

U dvorištu nekadašnjeg doma DTV „Partizan“ u Kreki, okupilo se više od stotinu osoba različite dobi, ne samo iz Kreke i Tuzle, nego i iz Kikinde, Ljubljane, Zagreba, Sarajeva i mnogim mjesta u BiH.

Po tradiciji, susreti počinju polaganjem vijenaca i odavanjem počasti poginulim u dva posljednja rata, na Kapiji i u Donjim kolonama. Potom slijedi tradicionalno fotografiranje za almanah ''Naša Kreka“, a poslije nastaje druženje i evociranje uspomena na minulo vrijeme.

Veteran Krečana, 82. Mirza Salihspahić Beg, koji je i svojevrsni povjesničar Kreke, kaže za Fenu, kako je naselje nastalo u vrijeme Austro-ugarske monarhije, odnosno, industrijalizacije Bosne i Hercegovine krajem 19. stoljeća.

''U Kreku su radi eksploatacije uglja i soli dolazili stručnjajci i zanatlije iz Češke, Austrije, Slovenije, Njemačke, Hrvatske, Rusije, Poljske, Italije, Slovačke i mnogih drugih zemalja. Oni su kao obrazovani ljudi donosili mnoge tehničke, ali i novosti vezane za kulinarstvo, običaje, sport, glazbu i druge oblasti, tako da je Kreka kao naselje bila razvijenija od mnogih većih gradova u BiH'', kaže Salihspahić.

Drugi veliki razvoj Kreke bio je poslije Drugog svjetskog rata, kada je buknula eksploatacija uglja i soli, a razvijale su se i druge grane. Kreka je postala jedna od najvećih mjesnih zajednica Tuzle.

Nažalost, danas je ovo naselje na margini interesa vlasti. Nema ambulantu, zgrada DTV ''Partizana“ je izuzeta za potrebe obrane, ali nikada nije dovedena u prijašnje stanje, te sada izgleda kao ruglo na kraju grada.

Krečani nastoje potaknuti da se ova zgrada renovira, pretvori u Dom sporta, ali i kulture, te da naselje dobije ambulantu, društvene prostorije i mnoge objekte koji postoje u gradu Tuzli za koju će Krečani reći da je građena i razvijana sredstvima poduzeća lociranih u Kreki, a sada se to zaboravilo.

Tradicionalni susreti Krečana protiču i u duhu traženja da se ovom naselju osigura povijesno-kulturni značaj kakav zaslužuje.

Druženje više generacija Krečana nastavlja se feštom u hotelu Tuzla, uz sudjelovanje oko 250 Krečana i njihovih potomaka.

Kopirati
Drag cursor here to close