U Tomislavgradu predstavljene knjige Ante Šarca i Andrije Vučemila

Kultura / Flash | 21. 05. 2016. u 09:16 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji tomislavgradskoga ogranka Matice hrvatske u petak su u dvorani Županijske skupštine u Tomislavgradu predstavljene knjige Ante Šarca i Andrije Vučemila - "Kratke misli" i "Dnevni zapisi, More u meni i oko mene".

O proznim stilskim zapisima, tajnama i dubinama vlastite duše kako nazivaju knjigu poezije "Dnevni zapisi, More u meni i oko mene", Andrije Vučemila govorili su hrvatski i bh. pjesnik Mijo Tokić i hrvatski književni kritičar i publicist mr.sc. Mate Kovačević.

Sveukupna književnost ljudskog stvaranja je jedna pjesma, jedna priča, s nastojanjem da se otkrije tajna traganja za smislom postojanja, kazao je Tokić, prenijevši svoje dojmove o pjesmama Andrije Vučemila.

"Njegova se poezija kao koncentrični krugovi širi, od zavičajnih rapsodijskih motiva preko tragičnih povijesnih događaja, sve do govora urbane gradske poetike", istaknuo je Kovačević.

Govoreći o knjizi Ante Šarca koja je napisana u oblicima izreka, aforizama, gnoma i poslovica, Tokić je kazao kako se Šarac kasno 'javio književnosti' navodeći sam autorev stav kako je u književnost ušao usput, te da ovom knjigom i političkim komentarima demantira sebe i druge.

Knjiga "Kratke misli" predstavlja kratke književne forme, kao i zbilje koje nas okružuju, a koje su nastale na bogatom životnom i sveopćem ljudskom iskustvu, naglasio je Tokić.

Dodao je kako je Šarčeva knjiga jezično sažeta i jasno očitovana ljudskim duhom, životom i pojavama, kao i moralnim porukama i poukama koje druga kulturološka zajednica, a i mlađi naraštaji, bez životnog iskustva, niti moraju prihvaćati, ni razumijevati.

Kopirati
Drag cursor here to close