Biblijsko-broadwayski

U Širokom Brijegu izveden jedan od najpoznatijih mjuzikla svih vremena

Kultura / Flash | 24. 07. 2016. u 22:20 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Široki Brijeg je u nedjelju navečer ugostio spektakularni biblijsko-broadwayski mjuzikl ”Josip i čudesne boje njegovih snova” redatelja Richarda Monteza. Mjuzikl je izveden u dvorani Pecara pred tristotinjak gledatelja, a organizator je bila Udruga Međunarodno kumstvo djetetu Herceg Bosne.

”Josip i čudesne boje njegovih snova” jedan je od najpoznatijih mjuzikla svih vremena, zasigurno i zato što je glazbu napisao Andrew Lloyd Webber, jedan od najuglednijih skladatelja ovog žanra, a tekst Tim Rice, ujedno poznat po scenariju za Disneyev animirani film ”Kralj Lavova”.

”Josip i čudesne boje njegovih snova” biblijska je priča ispričana na vrlo neobičan način – kićenim bojama šarenih glazbenih stilova. Predstava je u cijelosti pjevana, bez govornih dijaloga. Slikovito, šarmantno, duhovito, toplo, romantično, bezbrižno, nostalgično i zabavno. Istinita povijesna radnja zaogrnuta je u čak 200 atraktivnih kostima. Njezina univerzalna obiteljska tema kao i privlačna glazba već godinama osvaja publiku širom svijeta.

Na Broadwayu je mjuzikl do sada izveden više od 1.000 puta, a prema informaciji The Really Useful Group (RUG), agenciji koja zastupa autorska prava, na svoj ga je program postavilo više od 20.000 kazališnih grupa diljem svijeta.

Međunarodno kazalište Cornerstonearts, u režiji redatelja Richarda Monteza, uspješno ga izvodi u preko dvadesetak zemalja diljem svijeta, a u Hercegovini je premijerno izveden u Čapljini, gdje je doživio izuzetan uspjeh i odaziv publike. Nedugo nakon toga, zbog velike potražnje također je izuzetan uspjeh doživio i u Mostaru, Kiseljaku i Ljubuškom, a sada je na popis hercegovačkih mjesta došao i Široki Brijeg.

Glavni glumci bili su Dino Jelusić i Magdalena Brkić.

Redatelj Montez se po završetku obratio publici zahvalivši im se na dolasku te je izrazio nadu da će u Široki Brijeg opet doći s drugim mjuziklom.

Druga strana spektakla u Pecari

Široki Brijeg možda i nije bio svjestan što je ugostio te o kakvom se spektaklu radi. Ovaj mjuzikl puni dvorane diljem svijeta, a najbliži primjeri nama su izvedbe u Čapljini, Kiseljaku i Mostaru gdje su dvorane bile dupkom pune.

U dvorani Pecara okupilo se 300-injak gledatelja koji su gromoglasnim pljeskom i ovacijama ispratili izvođače, no ostaje žal što je dvorana izgledala poluprazna. Vrijeme je godišnjih odmora, ljetne vrućine tjeraju ljude na otvoreno, a ne u zatvoreno, skoro u isto vrijeme odigravala se nogometna utakmica na Pecari na kojoj se okupilo približno 1.000 gledatelja. Sve to kumovalo je na kraju slabim odazivom Širokobriježanki i Širokobriježana, no ovdje zaista nemamo koga kriviti – jednostavno se tako poklopilo.

Nadamo se da će redatelj Richard Montez ponovno ”potegnuti” put iz SAD-a u Široki Brijeg te nam, kako je i izrazio želju, dovesti još jedan spektakl u grad.

Kopirati
Drag cursor here to close