Konferencija

U Sarajevu se razgovara o provođenju Istanbulske konvencije u BiH

Cilj konferencije jeste razmjena iskustva i dobrih praksi, kao i identifikovanje nedostajućih standarda u provođenju Istanbulske konvencije u BiH, te regionalno povezivanje i uspostavljanje bliže saradnje sa svim relevantnim partnerima.
Kultura / Flash | 15. 03. 2018. u 11:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sarajevu će sutra biti održana pres-konferenciju povodom održavanja prve Regionalne konferencije pod nazivom „Provedba Istanbulske konvencije Vijeća Europe - izazovi i naredni koraci “.

Regionalna kongerencija se održava u okviru projekta ''Jačanje kapaciteta institucija za rješavanje rodno zasnovanog nasilja u BiH'', koji je financijski  podržan od USAID-a. Cilj konferencije jeste razmjena iskustva i dobrih  praksi, kao i identificiranje nedostajućih standarda u provođenju Istanbulske konvencije u BiH, te regionalno povezivanje  i uspostavljanje bliže suradnje sa svim relevantnim partnerima.

U okviru Projekta planirana  je izrada početne studije (pregleda stanja) u pet oblasti od značaja za uspješnu prevenciju, zaštitu i podršku žrtvama rodno zasnovanog nasilja. Studija će predstavljati osnov za planiranje daljih, konkretnih mjera. Na Konferenciji će ekspertni tim, kojeg čine pet ekspertica, predstaviti preliminarne analize, nakon čega će  biti formirane fokus grupe sa relevantnim predstavnicima za svaku oblast analize.

Tim povodom, na press-konferenciji sudjelovati će ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac, Šef ureda UN Women u BiH, Zamjenik šefa ureda Vijeća Europe za BiH, Veleposlanik Kraljevine Švedske u BiH  i Šef misije USAID-a u BiH, najavljeno je iz Agencije za ravnopravnost spolova BiH.

Istanbulska konvencija je već nekoliko dana i vruća tema za političare u Hrvatskoj, a BiH je, uz Crnu Goru i Srbiju konvenciju ratificirala 2013., te je primjenjuju od kolovoza 2014.

"Dobili smo dosta upita na temu našeg stava po pitanju Istanbulske konvencije. iako istu smatramo irelevantnom za političke okolnosti u BIH, evo da pojasnimo za one koji su nas pitali, a i koje to zanima", napisali su na Facebooku 'Republikanci'.

Kopirati
Drag cursor here to close