Politika Europske unije

U Sarajevu predstavljena knjiga prof. dr. Mile Lasića

Kultura / Flash | 18. 11. 2016. u 11:18 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sarajevu je jučer promovirana knjiga prof. dr. Mile Lasića "Transnacionalne socijalizacije, politike i institucije Europske unije".

O knjizi su govorili prof. dr. Mirko Pejanović, Osman Topčagić i Adnan Ćerimagić. Promociju, koja je održana u Info Centru Europske unije u Sarajevu, organizirali su Hrvatsko kulturno društvo “Napredak” i Paneuropska unija Bosne i Hercegovine koji su i nakladnici knjige.

Skup je na samom početku pozdravio Khaldoun Sinno, zamjenik specijalnog predstavnika EU u BiH.

Mirko Pejanović, profesor emeritus Univerziteta u Sarajevu i dugogodišnji gostujući profesor na Studiju politologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru istaknuo je da je, kao dugogodišnji saradnik profesora Lasića, sa zadovoljstvom recenzirao knjigu.

“To je profesorova znanstvena studija o Europskoj uniji, o europskim integracijama što se odvijaju od sredine 20. stoljeća i traju do današnjeg vremena. Knjiga je motivirana potrebom da se u okviru tek uvedenog filozofskog studija u Mostaru izučava ova oblast. Pedagoški je pripremljena za studente, ali i one koji se bave europskim integracijama", kazao je, između ostalog, Pejanović.

Osman Topčagić, dugogodišnji direktor Direkcije za europske integracije BiH, šef Odsjeka za Europsku uniju u MVP BiH i šef misije BiH pri EU je govorio o izazovima pristupanja Bosne i Hercegovine Europskoj uniji, te o modernizaciji i europeizaciji Bosne i Hercegovine koja je, zapravo, tek započela težak put do kandidatskog statusa, a zatim i članstva u EU.

Rekao je da knjiga već samim naslovom ukazuje, ne samo na sadržaj i temu koji se obrađuju, nego na način obrade. Topčagić je istaknuo je da je od prvog poglavlja pa do kraja, dosljedno korišten akademski i istraživački i kritički pristup, uz korišenje i navođenje suvremene i relevantne europske i svjetske literature.

Autor knjige prof. dr. Mile Lasić naglasio je da ukoliko se jedna država želi da priključiti EU, onda je nužno učiti o konzensualnim kulturama koje podrazumijevaju obzir. Međutim, on zaključuje da u BiH nema obzira te da je “legitimiran prostakluk i bezobrazluk prema onome tko je manjinski na svim razinama”.

Stoga, dodao je, sve će propasti ako ne naučimo da se uvažavamo i polazimo od formiranih isključivo nacionalnih identiteta te potcrtao da je potrebno raditi na njihovoj kozmoplitizaciji, kao i kozmpolitizaciji ambijenata u kojim ljudi žive.

O značaju knjige govorio je i Adnan Ćerimagić, analitičar Europske inicijative za stabilnost. Govorio je temeljem iskustva studiranja u Austriji i Belgiji, potom šestomjesečnog stažiranja u Europskom parlamentu, te rada u diplomatsko – konzularnom predstavništvu BiH u Bruxellesu.

Gospoda Lasić, Pejanović, Topić i Topčagić su u upravnim tijelima Paneuropske unije u BiH – nevladine organizacije koja snažno podržava europske integracije i što skorije pridruživanje BiH Europskoj uniji i NATO-u. Predstavnici Paneuropske unije BiH redovno sudjeluju na skupštinama Međunarodne panuropske unije te drugim sastancima i konferencijama širom Europe radi pozitivnog promoviranja BiH.

Također, Paneuropska unija BiH organizira razne aktivnosti unutar BiH radi jačanja svijesti o značaju i prednostima pridruživanja zemlje velikoj europskoj obitelji. To, uostalom, svojim radom i zalaganjem, znamo, radi i HKD “Napredak” koje ima i bezbroj podružnica širom Europe i svijeta. Zato je opravdano što je promocija knjige profesora Lasića u Sarajevu zajednička aktivnost Paneuropske unije BiH i HKD “Napredak”, koje je i nakladnik knjige.

Promociju knjige moderirao je Senad Dorić, glavni tajnik Paneuropske unije BiH i glavni i odgovorni urednik TV HEMA iz Sarajeva. Diplomirao je 2007. na Fakultetu političkih znanosti u Sarajevu – odsjek žurnalistika. U Strassbourgu je stekao i diplomu “BiH škole za političke studije“ koju je organiziralo Vijeće Europe.

Kopirati
Drag cursor here to close