Azerbejdžanski pisci

U Sarajevu predstavljena knjiga o integraciji turkijskih država

Kultura / Flash | 06. 11. 2016. u 07:34 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dva azerbejdžanska pisca Chingiz Abdullayev i Javanšir Fejzijev koji su u Bosnu i Hercegovinu doputovali s državnim izaslanstvom te zemlje predstavili su u Sarajevu knjige svoje knjige "Protivnici Europe" i "Savez turkijskih država".

Abdullayeva knjiga detektivski je roman, glavni junak je Drongo, a pisac čitateljima daje poviejst mjesta u kojem se radnja događa, opisujući likove toliko detaljno da bi ih čitatelj zaista mogao oživjeti u svojoj mašti, dok druga predstavljena knjiga govori o integraciji turkijskih država u smislu globalizacije.

Predstavljajući obje knjige veleposlanik Azerbejdžana u BiH Eldar Humbat Oglu Hasanov kazao je da knjiga "Protivnici Europe" nije samo detektivski roman, ona je ujedno i djelo o aktuelnim temama, u kojoj široki krug čitatelja ima mogućnost da se upozna o različitim pristupima važnim pitanjima.

Govoreći o knjizi "Savez turkijskih država", veleposlanik je pojasnio da se u ovoj knjizi istražuju fundamentalne osnove pitanja geneze turkijske državnosti, povijesna evolucija ideje o sveturkijskom savezu, suština turkizma, uloga turkijskih naroda u razvoju svjetske kulture, politike Velikog puta svile i euroazijske geopolitike.

''Autor pričajući o povijesti turkijske civilizacije i njenom razvoju ističe velike turkijsko-muslimanske imperije koje su, zasnovane na sintezi turkijske i islamske civilizacije, stvorile bogatu praksu međucivilizacijske saradnje i tolerancije'', dodao je veleposlanik.

Kako je kazao, na teritoriji ovih država nisu se uništavale kulture, jezici, običaji ni tradicije etnosa - naprotiv, oni su se čuvali, a upravo ta osobenost mentaliteta dovela je do visokog povjerenja susjednih naroda prema Turcima.

''Prvi put se u ovom radu ideja formiranja Saveza turkijskih zemalja razvija sustavno, kao konceptualni model, na osnovu općih analiza. U knjizi se daju informacije o svakoj suvremenoj turkijskoj zemlji'', zaključio je veleposlanik.

Pisac Abdullayev kazao je danas da kada je pisao knjigu nije očekivao da će tema detektiva biti toliko popularna u današnjem svijetu, ali za njega je važno da se razumije da život čovjeka bilo gdje da živio, bilo koje nacionalnosti bio, treba biti jednako vrednovan.

Fejzijev, koji je ujedno i poslanik u Parlamentu Republike Azerbejdžan, pojasnio je da ova knjiga govori o jedinstvu turkijskih država što je politička teorija, a u vremenu kada je globalizacija sveprisutnija tako je globalizacija između ovih država sve prisutnija.

''Nitko ne može ostati po strani globalizacije, a turkijske države trebaju o tome dobro razmisliti kako bi se integrirali u sve zajednice u svim parametrima'', smatra Fajzijev, dodajući da je prije integracije u svjetsku zajednicu potrebno da se ove države međusobno integriraju.

Njegova knjiga govori upravo o tome kako uraditi međusobnu integraciju turkijskih država, ali je Fajzijev ocijenio da savez turkijskih država treba postati punopravan član svjetske zajednice što i jeste njegova teorija.

Kopirati
Drag cursor here to close