druga sveska

U Sarajevu predstavljena Hrvatska enciklopedija Bosne i Hercegovine

Kultura / Flash | 27. 10. 2015. u 07:04 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski leksikografski institut (HLI) BiH, Synopsis d.o.o. Sarajevo - Zagreb i Udruga KulturANTI organizirali su u Narodnom pozorištu u Sarajevu predstavljanje druge sveske Hrvatske enciklopedije Bosne i Hercegovine.

Enciklopedija je okarakterizirana kao značajan povijesni i kulturološki projekt, a obuhvaća osobe koje su dale doprinos u kulturi, znanosti i umjetnosti, institucije, događaje i prostore.

Na toj knjizi radila su 182 znanstvenika većinom iz BiH, a sadrži 711 stranica te oko 820 fotografija. Posebno značajnim smatra se podatak da su osim hrvatskih na toj enciklopediji surađivali i znanstvenici drugih nacionalnosti.

''Ova enciklopedija tretira BiH kao našu domovinu, a sebi i cijelom svijetu želimo pokazati da ovdje žive tri naroda i mnoge nacionalne manjine i da žele i dalje tu živjeti'', istaknuo je novinarima ravnatelj HLI Ivan Anđelić.

Prva sveska predstavljena je javnosti na istom mjestu prije šest godina. Planirano je objavljivanje ukupno četiri sveske, ali se zbog obimnosti materijala najavljuje izdavanje i petog sveska.

O Hrvatskoj enciklopediji govorio je glavni urednik Hrvatske enciklopedije BiH Jakov Pehar, pomoćni biskup vrhbosanski Pero Sudar, profesori Marko Karamatić, Žarko Papić, Šaćir Filandra i Zoran Tomić te ravnatelj HLI BiH Ivan Anđelić, a program je otvoren nastupom zbora franjevačkih bogoslova iz Sarajeva.

Kopirati
Drag cursor here to close